U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Amerikaanse Verkiezingen 2000

Nieuws

Uitslagen

Kandidaten

Debatten

Voorrondes

Links

Over aspirant-ministers

Bush wacht politiek zwaar weer

Door onze correspondent
WASHINGTON, 9 JAN. De oppositie tegen kandidaat-ministers voor de regering-Bush neemt toe. Vooral Linda Chavez (Arbeid) en John Ashcroft (Justitie) zijn omstreden. Ook Donald Rumsfeld (Defensie) roept vragen op.

Aanstaand president Bush sprak gisteren zijn vertrouwen in Chavez uit om haar kandidatuur overeind te houden. Zondag werd bekend dat zij in 1991 een illegale immigrante onderdak verschafte. Onduidelijk is op welke basis de vrouw bij Chavez verbleef. Bij een aanstaande minister van Arbeid wordt overtreding van de arbeids- en immigratiewetten hoog opgenomen.

Zeker is dat de uit Guatemala afkomstige vrouw, Marta Mercado, hand- en spandiensten verrichtte en af en toe geld kreeg. Volgens de regering- Bush-in-opbouw nam Chavez haar uit mededogen in huis en was van een arbeidsverhouding geen sprake. Chavez zou pas na haar vertrek hebben gehoord dat de vrouw illegaal in de VS was. Tegen het persbureau Associated Press zei Mercado gisteren dat haar status nooit een geheim was geweest voor Chavez. Amerikaanse burgers moeten nagaan of de verblijfsstatus van hun werknemers in orde is. Het is mogelijk dat Chavez in dat opzicht een overtreding heeft begaan. Ernstiger is de vraag of zij het Bush-team eerlijk heeft voorgelicht. Illegaal huispersoneel kostte in 1992 een kandidaat-minister van Justitie van president Clinton, Zoe Baird, de benoeming. Die affaire bracht de Republikeinse kandidaat-gouverneur van New Jersey, Christie Whitman, er in 1993 toe eenzelfde situatie op te biechten. Whitman werd gouverneur en is nu kandidaat voor de toppositie bij het federale milieubureau, door Bush verheven tot de rang van minister. Chavez kon ook zonder de illegalenaffaire rekenen op een stevige ondervraging in de Senaat, die alle benoemingen van ministers en hoge ambtenaren moet goedkeuren.

Zij is een verklaard tegenstander van het federale minimumloon en van 'affirmative action', 'positieve actie', bedoeld om leden van minderheidsgroepen met voorrang aan werk te helpen. De vakbeweging loopt storm tegen haar benoeming.

Ook John Ashcroft, de kandidaat 'attorney general', kan rekenen op maximale weerstand. Hem wordt door de vrouwenbeweging onder meer verweten dat hij tegen iedere vorm van abortus is. Veel Democraten vrezen dat hij als minister van Justitie de rechterlijke macht met conservatieven zal vullen. 'Religieus Rechts' juicht zijn benoeming toe.

Donald Rumsfeld wordt achtervolgd door een bandopname uit 1971 van het Witte Huis onder Richard Nixon, waarop de president sterk negatieve opmerkingen over 'zwarten' maakt. Rumsfeld zegt daarop hoorbaar 'ja' en 'dat is juist'. Hij ontkent nu enige negatieve opvatting te huldigen over Afro-Amerikanen. Bush zou vanavond in Washington arriveren voor briefings over inlichtingendiensten en defensie en een forum over onderwijs.

NRC Webpagina's
9 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad