U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Amerikaanse Verkiezingen 2000

Nieuws

Uitslagen

Kandidaten

Debatten

Voorrondes

Links

Democraat op Verkeer

Bush voltooit de vorming zijn regering


WASHINGTON, 3 JAN. Met de aanwijzing van een Democraat, een Aziatische Amerikaan en een latino heeft George W. Bush zijn regeringsformatie voltooid. De regering, volgens de meeste commentatoren van conservatieve signatuur, telt leden van een groot aantal etnische groeperingen in de VS.

De Democraat Norman Y. Mineta wordt minister van Verkeer. Hij werd afgelopen zomer minister van Handel in de regering Clinton, als opvolger van William Daley, die de Gore-campagne ging leiden.

In een reactie zei Mineta dat het campagne voeren voorbij is en dat het tijd wordt om te gaan regeren. Bush is er niet in geslaagd om, zoals werd verwacht, meer Democraten in zijn regering op te nemen. Vooral Democratische senatoren waren huiverachtig omdat de Democraten vreesden dat de 50-50 zetelverdeling in de Senaat zou worden aangetast als een senator minister zou worden.

De latino Linda Chavez wordt minister van Arbeid. Haar benoeming stuit op verzet van vakbonden, omdat ze tegenstander is van invoering van een minimum loon en niets voelt voor meer regelgeving op het gebied van arbeidersrechten. Werkgeversorganisaties gaan er van uit dat ze bij Chavez beter gehoor vinden voor hun argumenten dan bij de regering Clinton.

Ook de benoeming van Spencer Abraham tot minister van Energie is niet onomstreden. Vooral milieuorganisaties zijn bezorgd. Abraham heeft in de Senaat regelmatig gepleit voor verlaging van de benzine-accijns. Ook is hij voorstander van oliewinning in een natuurreservaat in Alaska - iets waarvoor Bush in zijn verkiezingscampagne ook al heeft gepleit.

Ook de al eerder benoemde minister van Binnenlandse Zaken, Gale Norton, heeft gezegd dat er in Alaska naar olie moet worden gezocht. Volgens de Wilderness Society is het van groot belang dat een minister van Binnenlandse Zaken zich opstelt als een pleitbezorger voor natuurbehoud.

Bush moet nog een nieuwe directeur van de inlichtingendienst CIA aanwijzen. In Washington wordt rekening gehouden met de mogelijkheid dat hij de huidige directeur, George Tenet, op die post laat zitten. Ook de naam van Lee Hamilton, een voormalig Democratisch lid van het Huis van Afgevaardigden, wordt genoemd voor de post van CIA-directeur. Zijn naam circuleert echter ook als de mogelijke nieuwe Amerikaanse ambassadeur van de VN, als opvolger van Richard Holbrooke. (Reuters, AP, AFP)

NRC Webpagina's
3 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad