U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Amerikaanse Verkiezingen 2000

Nieuws

Uitslagen

Kandidaten

Debatten

Voorrondes

Links

Debat Gore en Bush onbeslist

Door onze correspondent
BOSTON, 4 OKT. De twee belangrijkste kandidaten voor het Amerikaanse presidentschap hebben vannacht in Boston hun eerste directe debat gevoerd. Al Gore en George W. Bush stonden anderhalf uur fel tegenover elkaar, maar maakten geen fatale fouten, noch forceerde een van beiden een definitieve doorbraak.

Volgens twee opiniepeilingen, die onmiddellijk na afloop werden gehouden, deed de Democraat Gore het iets beter. In een CBS-peiling was Gore voor 56 procent van de ondervraagden de winnaar. In een CNN/USA Today/Gallup-onderzoek was het verschil 48-41. ABC News vond een lichte voorsprong voor de Republikein Bush (48-45). Amerikaanse commentatoren durfden geen winnaar aan te wijzen. Hoewel velen tevoren hadden gezegd dat het debat over het karakter en de leidinggevende bekwaamheid van beide politici zou gaan, concentreerden de kandidaten zich op hun favoriete thema's: verlaging van de inkomstenbelasting, door beiden in verschillende mate toegezegd, verbetering van de medische zorg voor ouderen en verbetering van het Amerikaanse onderwijs. Gore verwees bij herhaling naar de groep van dertien 'gewone burgers' die hem de laatste week hebben geadviseerd.

De felste aanval van vice-president Gore op de Republikein Bush kwam op het punt van abortus en de drie of vier nieuwe leden van het Supreme Court, het hoogste gerechtshof in de VS, die de volgende president krijgt te benoemen. " Veel vrouwen in dit land denken dat zij een recht hebben op abortus, maar dat staat op het spel in deze verkiezingen. Als mijn tegenstander wordt verkozen zal hij mensen in het Supreme Court benoemen die dat recht ongedaan maken." Bush zei dat hij kandidaten voor het Hof hierover niet aan een lakmoesproef zal onderwerpen.

Op de campus van de University of Massachusetts was het onrustig voor en tijdens het debat. Pro-Gore bouwvakkers gingen op de vuist met aanhangers van de Groene presidentskandidaat Ralph Nader, die in koor riepen: "Laat Nader debatteren". De Groene kandidaat mocht niet meedoen omdat hij tussen twee en vier, niet vijftien procent in betrouwbaar geachte peilingen achter zich krijgt. Toen Nader met het kaartje van een student de debatzaal binnen wilde gaan, werd hem de weg versperd. Ook met een toegangsbewijs was hij niet welkom. De politie grendelde de campus daarna met vertoon van overmacht af.

NRC Webpagina's
4 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad