U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Amerikaanse Verkiezingen 2000

Nieuws

Uitslagen

Kandidaten

Debatten

Voorrondes

Links

Gore en Bush solliciteren live op tv


Twee Amerikaanse presidentskandidaten kruisen vannacht op televisie de degens. Eén kleine ingeving kan het verschil betekenen tussen winst of verlies.

Door onze correspondent MARC CHAVANNES

WASHINGTON, 3 OKT. In Boston begint vannacht om drie uur Nederlandse tijd het eerste van drie debatten tussen de presidentskandidaten George W. Bush (Republikein) en Al Gore (Democraat). Gezien hun patstelling in de opiniepeilingen betekent het debat een live sollicitatieronde ten overstaan van naar verwachting 90 miljoen Amerikanen.

De kandidaten hebben ieder op hun manier intensief geoefend. Bush weet dat hij ernst en diepgang moet uitstralen, om zijn gezellige imago een presidentieel aura te geven. Gore is opnieuw verteld dat hij zich moet ontspannen en zijn warme persoonlijkheid een kans geven, zonder zijn grote kennis van de feiten te etaleren. Een kleine ingeving of uitglijder tijdens de anderhalf uur debat kan voor beiden het verschil tussen winst en verlies betekenen.

Bush voer gisteren op weg van Texas naar Boston op een boot over de Ohio-rivier, op zoek naar stemmen in de staten Ohio en West-Virginia, waar hij zou moeten winnen om over vijf weken kans te maken op de hoofdprijs. Gore bleef oefenen in Florida, waar hij over het strand liep en zich door zijn panel van 'dertien gewone Amerikanen' liet bekritiseren en aanmoedigen.

Het debat wordt gehouden op de campus van de University of Massachusetts. Het wordt, net als de volgende twee debatten (11 en 17 oktober), geleid door de gerespecteerde tv-journalist Jim Lehrer. Beide kandidaten zullen achter katheders staan. In de volgende debatten (in Winston-Salem, North Carolina, en Saint-Louis, Missouri) worden lossere formules gebruikt: een gesprek met de kandidaten om een tafel en een 'town hall meeting', waarbij vragen uit het publiek een grote rol spelen. Donderdag debatteren de kandidaten voor het vice-presidentschap, de Democraat Lieberman en de Republikein Cheney in Danville, Kentucky.

Nadat Bush afgelopen week in verschillende peilingen weer een kleine voorsprong had genomen, publiceerde Reuters/MSNBC gisteren hun doorlopende peiling, die Gore weer een voorsprong gaf (45 procent, tegen 41 voor Bush). Gezien de ruime marges voor onzuiverheden, is geen van deze enquêtes doorslaggevend.

Twee kandidaten voor het presidentschap mogen niet meedoen aan de drie debatten, die zijn georganiseerd door een speciale Commissie voor presidentiële debatten. De Groene kandidaat, Nader, en de kandidaat van de Reform Party, Buchanan, voldoen niet aan de eis dat zij in vijf serieuze peilingen ten minste 15 procent van de kiezers achter zich hebben gekregen. Nader verwijt de twee grote partijen met deze drempel andere partijen het spreken te beletten. Hij beloofde zondag voor een uitgelaten zaal met 10.000 aanhangers in Boston dat hij er vandaag toch bij zou zijn, hóe zei de consumenten-voorvechter er niet bij. Buchanan, die de verscheurde erfenis van Ross Perot heeft overgenomen, zou ook in de buurt zijn.

De traditie van presidentiële debatten dateert van 1960, toen John Kennedy en Richard Nixon hun befaamd geworden vier debatten hielden, die de uitdager Kennedy aan zijn zeer krappe overwinning hielpen. Sindsdien hebben de kandidaten voor het hoogste ambt in de Verenigde Staten én de kandidaat-vice-presidenten de degens verbaal gekruist. Carter en Reagan deden dat in 1980 maar één keer. Clinton, Bush sr en Perot traden in 1992 driemaal gedrieën in het krijt. In 1996 debatteerden Clinton en Dole twee keer. Dit jaar had het niet veel gescheeld of er waren helemaal geen presidentiële debatten geweest. Bush wilde liever optreden in minder formele tv-programma's van zenders als NBC en CNN, waar hij zich makkelijker met een eenvoudige formulering door een lastig thema hoopte te slaan. Na weken harrewarren accepteerde hij het huidige voorstel van de officiële Commissie, dat een verspreiding via vrijwel alle grote tv-kanalen garandeert.

Het debat tussen Gore en Bush is vannacht live te zien op Nederland 2, 2.50-4.50 uur. Herhaling: morgen 9.05-11.05 uur.

NRC Webpagina's
3 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad