U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Amerikaanse Verkiezingen 2000

Nieuws

Uitslagen

Kandidaten

Debatten

Voorrondes

Links

Bont begin Republikeinse Conventie


PHILADELPHIA, 31 JULI. Vandaag begint in Philadelphia de Republikeinse conventie, waar George W. Bush de nominatie van zijn partij voor de presidentsverkiezingen accepteert.

Terwijl 4.162 gedelegeerden en vele sponsors dit weekeinde in Philadelphia arriveerden om politiek te bedrijven of door de partij in de watten te worden gelegd voor hun financiële steun, trok een bonte stoet van vijfduizend betogers - veel minder dan verwacht - door het centrum van Philadeplphia. Zij maakten gebruik van de media-aandacht door voor tal van zaken een lans te breken. Er werd voor en tegen abortus betoogd, en tegen de doodstraf, het globalisme, milieuvervuiling en een nieuw sportstadion in Philadelphia's 'Chinatown'.

De organisatoren van 'Unity 2000' hadden tienduizenden betogers beloofd. Wat alle betogers moest verenigen, was protest tegen de politieke macht van de grote bedrijven die de Republikeinen spekken. De grootste donors van de Republikeinse partij zijn de tabaksindustrie, de wapenlobby, oliebelangen en softwaregigant Microsoft.

De politie stelde zich gisteren vriendelijk op - straatgeweld kunnen de Republikeinen niet gebruiken - en de zaak liep niet uit de hand. "Dit is geen moment van tweespalt maar een moment van eenheid", liet George W. Bush gisteren weten.

NRC Webpagina's
31 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad