U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Amerikaanse Verkiezingen 2000

Nieuws

Uitslagen

Kandidaten

Debatten

Voorrondes

Links

Amerikaanse pers:

'Cheney als running mate George Bush'

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 25 JULI. George W. Bush zal naar verwachting Richard B.(Dick) Cheney, voormalig minister van Defensie en vertrouweling van zijn vader George Bush sr., kiezen als kandidaat voor het vice-presidentschap.

Amerikaanse kranten schrijven vanmorgen dat de keuze voor Cheney vrijwel zeker is, onder verwijzing naar "een intieme bron" in de Republikeinse partij. Naar verwachting maakt Bush zijn keuze vandaag bekend. De 59-jarige Cheney kwam dit weekeinde plotseling naar voren als favoriet van de zeer korte 'short list' van Bush. De afgelopen weken gold hij niet als een van de top-kandidaten, al was het maar omdat hij zelf de zoektocht leidde naar geschikte running mates voor Bush. Tot nu toe vermeed de Republikeinse presidentskandidaat alle speculaties over mogelijke kandidaten. En wat hij erover zei, leek slechts bedoeld om de spanning op te voeren. Vrijdag vertelde hij een gezelschap van technologie-experts dat zijn keuze hen "tegelijk wel en niet zou verassen."

Die formule is in elk geval van toepassing op Dick Cheney. Hij is vooral een solide keuze, die Bush jr. in inhoudelijk opzicht precies aanvult waar hij volgens critici tekort schiet: op het gebied van de buitenlandse politiek en defensie. Cheney was minister van Defensie tussen 1989 en 1993, tijdens het presidentschap van Bush sr, van wie hij een vertrouweling was.

Een grote stemmentrekker is Cheney voor Bush niet. Hij staat bekend als onderkoelde en niet erg charismatische spreker en wijkt in politieke signatuur weinig af van Bush. Beiden zijn conservatieve republikeinen met een goede reputatie bij meer gematigde kiezers. Cheney ontbeert bovendien een eigen electorale basis. Hij komt uit in de dunbevolkte staat Wyoming in het verre westen, die maar drie kiesmannen levert in de presidentsverkiezingen en waar Bush toch al werd geacht te winnen. Cheney schreef zich overigens pas vrijdag in Wyoming in. De afgelopen jaren verbleef hij in Dallas, Texas, waar hij president-directeur was het oliebedrijf Halliburton. De Amerikaanse grondwet schrijft voor dat president en vice-president niet uit dezelfde staat mogen komen.

Cheney is vorige week ook uitgebreid medisch getest. Zijn hart is uitgerust met vier bypasses, nadat hij nog voor zijn 48ste drie hartaanvallen had gehad. De test was een van de tekenen die de speculaties over de keuze voor Cheney in gang zette. Concurrent Jack Danforth, ook veelgenoemd de laatste dagen, liet weten zichzelf min of meer af te schrijven. Bush leek weinig te voelen voor zijn rivaal uit de republikeinse voorverkiezingen, John McCain, de gehoopte kandidaat van een groep vooraanstaande Republikeinen. Gisteren dook ook nog even de naam op van Colin Powell, de generaal die tijdens de Golfoorlog grote populariteit verwierf en sindsdien bij elke verkiezing een taak heeft aan het afhouden van speculaties over zijn politieke aspitaties. Volgens Powell hebben de geruchten over zijn kandidatuur "geen inhoud".

NRC Webpagina's
25 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad