U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Amerikaanse Verkiezingen 2000

Nieuws

Uitslagen

Kandidaten

Debatten

Voorrondes

Links

Onverwachte opvolger uit Bush-dynastie


Binnen de familie Bush had men George nooit zo als een toekomstige president gezien. Zijn jongere broer Jeb, nu gouverneur van Florida, leek meer uit het juiste hout gesneden. De politieke kwaliteiten van George W. kwamen pas uit de verf toen hij in 1994 het gouverneurschap van Texas won.

Het leven van George Walker Bush (geboren in 1946) staat niet al sinds zijn jeugd in het teken van de brandende ambitie om president te worden. Zijn politieke loopbaan is het produkt van een late roeping.

Bush groeide op in Texas (in Midland en Houston), als het oudste kind van George en Barbara Bush. Hij was een joviale jongen, die niet uitblonk op school. Toen hij zeven was overleed zijn bijna vier jaar oude zusje Robin aan leukemie, een traumatische gebeurtenis waar hij nog altijd nauwelijks met droge ogen over kan spreken.

Hij studeerde aan Yale en de Harvard Business School, waar hij in 1975 zijn MBA haalde. Zijn militaire dienst vervulde hij niet in Vietnam, maar als piloot bij de National Guard in Texas. In Midland zette hij (met financiële hulp van familie en vrienden van de familie) zijn eigen bedrijf op voor de winning van olie. Het werd financieel geen groot succes. Vergeefs voerde hij in 1978 campagne voor een zetel in het Huis van Afgevaardigden. Van 1989 tot 1994 was hij mede-eigenaar en manager van een professionele honkbalclub, de Texas Rangers, een investering die hem rijk zou maken. Hij kwam in 1988 en 1992 naar Washington om voor de verkiezingscampagnes van zijn vader te werken. Zelf won hij in 1994 het gouverneurschap van Texas. In 1998 werd hij met grote meerderheid herkozen.

Bush en zijn vrouw Laura, een voormalig bibliothecaresse, hebben tweelingdochters. Bush spreekt vloeiend Spaans.

NRC Webpagina's
4 maart 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad