U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Amerikaanse Verkiezingen 2000

Nieuws

Uitslagen

Kandidaten

Debatten

Voorrondes

Links

Bush na zege weer favoriet

Door onze correspondent JUURD EIJSVOOGEL
WASHINGTON, 21 FEBR. Gesterkt door een grote zege in South Carolina, zaterdag, voert de Republikeinse presidentskandidaat George W. Bush weer campagne als de grote favoriet voor de nominatie van zijn partij. De strijd met zijn rivaal John McCain heeft zich verplaatst naar Michigan en Arizona, waar morgen wordt gestemd.

Bush won zaterdag in South Carolina met ruime marge. Na een intense en soms venijnige campagne haalde hij 53 procent en McCain 42 procent van de stemmen. De derde kandidaat, Alan Keyes, kwam niet verder dan vijf procent. Toen de uitslag bekend was zei een bittere McCain dat hij zijn strijd met extra energie zal voortzetten. Hij beschuldigde Bush van bangmakerij en het hanteren van "holle leuzen over hervormingen".

Bush richtte zijn pijlen meteen al op de regering-Clinton en vice- president Al Gore, de favoriet voor de Democratische nominatie. "South Carolina heeft gesproken en er zijn nog 263 dagen te gaan tot het einde van Clinton-Gore", zei Bush. Over de opmerkingen van McCain zei hij dat de kiezers maar moeten beoordelen hoe de kandidaten reageren op tegenspoed.

Meer dan twee keer zoveel mensen namen aan de Republikeinse voorverkiezingen in South Carolina deel als vier jaar geleden. Maar de hoge opkomst, in totaal bijna 600.000 mensen, was niet alleen te danken aan de onafhankelijke kiezers en Democraten die ook mochten stemmen, een groep die in meerderheid voor McCain was. Ook onder Republikeinen was de opkomst zeer hoog. Van hen sprak zich 69 procent uit voor Bush. Tweederde van de mensen die zich als conservatieve christenen beschouwen, een belangrijke groep in deze staat, stemden op Bush.

Uit opiniepeilingen bleek dat meer kiezers Bush als een hervormer zagen dan McCain, wat opmerkelijk is omdat McCain al een jaar campagne voert als hervormer van het politieke systeem, terwijl Bush zich pas sinds zijn nederlaag in New Hampshire, begin deze maand, zo presenteert. De helft van de ondervraagden zei dat de woorden van McCain in strijd zijn met zijn daden, een thema van de televisiespotjes die Bush' campagne de afgelopen weken uitzond.

NRC Webpagina's
21 februari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad