U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Amerikaanse Verkiezingen 2000

Nieuws

Uitslagen

Kandidaten

Debatten

Voorrondes

Links

Verkiezingskas Bush snel leeg

Door onze correspondent
GREENVILLE, 17 FEBR. De Amerikaanse presidentskandidaat George W. Bush besteedt zoveel geld aan zijn campagne in South Carolina, dat hij onverwachts snel door zijn enorme verkiezingskas heen raakt. Zijn rivaal John McCain kreeg gisteren steun van de conservatieve christelijke activist Gary Bauer, die zijn eigen campagne begin deze maand opgaf.

Bush wekte vorig jaar de afgunst van alle andere kandidaten, toen bleek dat hij het recordbedrag van 68 miljoen dollar had ingezameld. Maar nu blijkt dat hij daarvan al zo'n vijftig miljoen heeft uitgegeven. Volgens The New York Times maken geldschieters van Bush zich zorgen over het hoge tempo van de uitgaven van hun kandidaat. Zijn campagnestaf heeft voor de komende weken snel een nieuwe reeks bijeenkomsten voor het inzamelen van fondsen ingelast, meldde de krant gisteren.

Bush zelf zei dat hij zich geen zorgen maakt over zijn financiële positie en dat de bijeenkomsten allang vaststonden. Per week geeft hij nu ongeveer drie miljoen dollar uit aan televisiereclame, drukwerk, telefoonacties, reiskosten en salaris van zijn meer dan 170 stafleden. Na zijn nederlaag in New Hampshire zet hij alles op alles om zaterdag in South Carolina wel te winnen. Voor McCain is de steunverklaring van de rechtse Bauer een belangrijke opsteker. Het feit dat onafhankelijke en zelfs Democratische kiezers voor McCain warm lopen maakt hem kwetsbaar voor het verwijt van Bush dat hij eigenlijk helemaal niet zo conservatief is. Maar nu hij het vertrouwen van Bauer heeft is dat moeilijk vol te houden. "Hij is onze beste kans om het Witte Huis terug te winnen", zei Bauer over McCain.

In Californië liep de eerste hoge Republikein van het kamp van Bush over naar McCain. Bill Jones, de minister van Financiën van de deelstaat, zei McCain te steunen wegens diens belofte om nieuwe regels te maken voor de financiering van verkiezingscampagnes. McCain, een oud-krijgsgevangene in Vietnam met een indrukwekkend levensverhaal, inspireert mensen tot groot enthousiasme. Tot nog toe heeft McCain in deze campagne 26 miljoen dollar uitgegeven, terwijl hij nog tien miljoen in kas heeft.Overal in South Carolina bestaat grote belangstelling voor de strijd tussen de twee Republikeinse kandidaten. Zo stonden vele honderden mensen gisteren uren bij een boekwinkel in Greenville in de rij om een of meer exemplaren van de autobiografie van McCain (het boek Faith of my Fathers) door de auteur te laten signeren. Onder hen waren veel Democraten die zeiden dat ze voor McCain gingen stemmen. Aan de Republikeinse voorverkiezingen in South Carolina mag iedereen deelnemen die als kiezer geregistreerd staat. Zo'n open systeem bestaat ook in Michigan en Arizona, waar volgende week voorverkiezingen worden gehouden.

NRC Webpagina's
17 februari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad