Begin tekst
NIEUWS
TEGENSPRAAK
SUPPLEMENT
AGENDA
ARCHIEF
ADVERTENTIES
SERVICE

EVJ
Overzicht

Vragen & Opmerkingen

Begrippenlijst:
A, B, C, D, E,
F, G, H, I, J,
K, L, M, N, O, P,
Q, R, S, T, U,
V, W, X, Y, Z

Financieel-
economische
schakels



Afspraak zonder OPEC

Prijs- en quota afspraken weinig zeker

Een aantal grote olieproducerende landen hebben met elkaar afgesproken de productie van ruwe olie (75 miljoen vaten per dag) te beperken met zo'n 2 miljoen vaten. Dit om de voortdurende daling van de olieprijs op de wereldoliemarkten een halt toe te roepen. De termijnmarkten in Singapore en Londen reageerden ogenblikkelijk met een stijging van ongeveer 13 naar rond de 15 dollar per vat (159 liter). ('Lagere olieproductie: prijsherstel', NRC Handelsblad 23 maart 1998). Op zichzelf niets bijzonders: een markt reageert op een (verwachte) beperking van het aanbod met een prijsstijging.

Het pikante is dat deze productiebeperking niet is overeengekomen binnen het Opec-kartel. De Opec, die zo'n 40% verzorgt van de wereld-olieproductie, is onderling tezeer verdeeld om tot besluiten te komen.('Prijsval olie verscheurt Opec' , NRC Handelsblad 14 maart 1998). Er zijn binnen de Opec wel productieplafonds afgesproken, maar een aantal landen (Venezuela, Nigeria, Qatar en De Emiraten), de zogeheten quotabusters, ontduiken die afspraak. ('Omaanse olieminister: Opec moet direct ingrijpen', NRC Handelsblad 11 maart 1998). Opec heeft overigens deze prijsdaling voor een groot deel aan zichzelf te wijten doordat het kartel in december vorig jaar besloot hun gezamenlijk productieplafond te verhogen. Het doel daarvan was het Opec-marktaandeel fors te vergroten ('Plafond voor olieproductie Opec hoger', NRC Handelsblad 1 december 1997). Tel daarbij de zachte winter, zowel in de VS als in Europa, plus het wegvallen van vraag uit Azië, en de voornaamste oorzaken voor de prijsdaling liggen op tafel.

De nu aangekondigde productiebeperking is op een geheime bijeenkomst in de Saoedische hoofdstad Riad besproken tussen Saoedi-Arabië, Venezuela en Mexico. De eerste twee zijn Opec-lid, maar Mexico is dat niet. Mexico doet mee omdat het zwaar is getroffen door de prijsdaling van de laatste tijd. Korte tijd later hebben ook de Opec-leden Koeweit, Iran, Algerije en de Verenigde Arabische Emiraten beperkingen aangekondigd. Het niet-Opeclid Oman doet mee. Noorwegen en Rusland nemen binnenkort een besluit. Een blamage voor Opec.

(RS)


Zie ook: Productiebeperking gering; Olieprijs omlaag na besluit Opec (NRC Handelsblad, 31 maart 1998)

 

Economie voor jou picture

Bovenkant pagina
NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD / Pleus & Schöndorff (31 MAART 1998 / web@nrc.nl)