NIEUWS
TEGENSPRAAK
SUPPLEMENT
AGENDA
ARCHIEF
ADVERTENTIES
SERVICE
Overzicht
Vragen & Opmerkingen
Begrippenlijst:
A, B,
C, D,
E, F,
G, H,
I, J,
K, L,
M, N,
O, P,
Q, R,
S, T,
U,
V, W,
X, Y,
Z
Financieel- economische
schakels
|
CBS positief over economie
De Nederlandse economie doet het goed (zie artikel Economie boekt records, groei blijvend, NRC Handelsblad 25 februari 1998). Dit blijkt uit berekeningen die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft gemaakt voor het jaar 1997. De groei van het bruto binnenlands product (BBP) bedroeg 3,3%. Een cijfer waar we tevreden mee kunnen zijn. Het had zelfs 3,6% kunnen zijn als de varkenspest ons niet dwars had gezeten.
De Nederlandse economie bevindt zich volgens het CBS in een hoogconjunctuur; voorlopig wordt nog geen afvlakking voorzien. Zo bereikte de index van het consumentenvertrouwen deze maand een nieuw record. Het Centraal Planbureau voorspelt voor dit jaar een groei van bijna 4 procent.
Het waren in 1997 vooral de particuliere consumptie en investeringen van bedrijven die de belangrijkste bijdrage leverden aan de groei. De consumptie steeg met 3,1 procent en de investeringen met 6,7 procent. De invoer en de uitvoer van goederen en diensten groeiden beide met ongeveer 6%. Het saldo van in- en uitvoer leverde dus maar een kleine bijdrage aan de groei van het BBP.
Deze groeicijfers hebben een positief effect op de werkgelegenheid. In 1997 hadden 6,4 miljoen mensen een betaalde baan, 213.000 meer dan in 1996. Vooral vrouwen profiteerden van de groeiende werkgelegenheid. Het aantal werklozen uitgedrukt als percentage van de beroepsbevolking nam af van 6,5 naar 5,5 - het laagste percentage van de afgelopen vijf jaar. De recordgroei van het aantal banen leidt volgens het CBS nog niet tot spanningen op de arbeidsmarkt en bijbehorende stijging van de lonen. (zie: Groei zonder inflatie) De inflatie bedroeg 2,2 procent, een lichte stijging ten opzichte van 1996. Voor de periode 1985-1997 is sprake van een zeer beheerste prijsontwikkeling. In combinatie met de gematigde loonontwikkeling, waardoor de prijs van Nederlandse exportproducten laag kan blijven, wordt dit gezien als een van de drijvende krachten achter het succes van het poldermodel.
Ook in vergelijking met het buitenland doet de Nederlandse economie het goed. In Duitsland en Frankrijk groeide de economie in 1997 respectievelijk met 2,2 en 2,3 procent. In de Verenigde Staten is de groei: 3,8 procent, in Groot-Brittannië 3,3 procent.
(RS)
Volledige tekst CBS
|