Begin tekst
NIEUWS
TEGENSPRAAK
SUPPLEMENT
AGENDA
ARCHIEF
ADVERTENTIES
SERVICE

EVJ
Overzicht

Vragen & Opmerkingen

Begrippenlijst:
A, B, C, D, E,
F, G, H, I, J,
K, L, M, N, O, P,
Q, R, S, T, U,
V, W, X, Y, Z

Financieel-
economische
schakels


Grootste warenhuisketen in de maak: V & D-concern koopt Bijenkorf

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 9 FEBR. Het detailhandelsconcern Vendex neemt branchegenoot Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB) over. Vendex (onder meer Vroom & Dreesmann, Edah) biedt 1,7 miljard gulden voor de aandelen KBB (onder meer de warenhuizen Bijenkorf, Hema).

Als het vanmorgen aangekondigde bod slaagt, ontstaat een concern met een omzet van 13 miljard gulden waarbij 64.000 mensen werken, verspreid over zes landen. De Europese Commissie, de Sociaal-Economische Raad en de vakorganisaties zijn op de hoogte gebracht van de plannen.

Vendex-voorzitter J.M. Hessels, die de nieuwe combinatie gaat leiden, motiveerde de fusie tijdens een toelichting vanochtend door te wijzen op de noodzaak voldoende schaalgrootte te creëren en kennis en ervaring te bundelen om de toenemende concurrentie het hoofd te bieden. ,,In een relatief kleine thuismarkt heb je een sterke uitvalspositie nodig om in de toekomst in Europa nog een viooltje mee te kunnen fiedelen.''

De nieuwe combinatie denkt de komende vijf jaar een resultatengroei te kunnen boeken van meer dan 10 procent per jaar. Bovendien kan de samenwerking binnen drie jaar 75 miljoen gulden aan besparingen opleveren.

Het nieuwe concern krijgt in Nederland een aandeel van 11 procent in de markt voor 'non-food'. Na de fusie is het de bedoeling dat de levensmiddelengroep van Vendex (Edah, Konmar en Basismarkt, omzet 4,8 miljard) wordt verzelfstandigd. Eerder heeft Vendex aangekondigd zich terug te trekken uit de beursgenoteerde uitzend- en schoonmaakgroep Vedior, waarvan het 80 procent bezit.

Vendex biedt 145 gulden per aandeel Koninklijke Bijenkorf Beheer, inclusief eventueel dividend over het boekjaar 1997/1998, dat op 31 januari is afgesloten. In reactie op het bod steeg de beurskoers van KBB vanochtend met ruim 14 gulden tot 142,30. Vendex profiteerde eveneens. Het aandeel steeg van 113,50 gulden naar 125,50 gulden vanmorgen.

Na afsplitsing van de Vendex Food Groep ontstaat een combinatie die in het boekjaar 1996/1997 een omzet van 8,2 miljard gulden zou hebben gerealiseerd. In non-foodactiviteiten (warenhuizen, bouwmarkten, modewinkels en andere speciaalzaken) zet Vendex 3,53 miljard gulden om en KBB, dat geen aparte levensmiddelenketens heeft, 4,65 miljard.

Hoewel het op papier een fusie op basis van gelijkwaardigheid heet, illustreert de invulling van het nieuwe bestuur de problemen bij KBB. Hessels neemt de voorzittershamer van de nieuwe combinatie ter hand en twee van drie andere plekken worden ingenomen door oud-Vendex-managers, P.E. Hamming (warenhuizen) en W.C.J. Angenent (financiën). Van KBB krijgt alleen de onlangs benoemde W. Feyaerts een plek in de nieuwe raad van bestuur. A. Maas, de gepensioneerde oud-voorzitter van KBB die teruggehaald is voor een grote reorganisatie, neemt geen zitting in de nieuwe raad van bestuur. Het kwakkelende KBB kampt met problemen bij de Hema en de modeketen M&S. De bonden reageerden gematigd positief op de fusie.

(NRC Handelsblad, 9 FEBRUARI 1998 / ECONOMIE)

Economie voor 

jou picture

Bovenkant pagina
NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD / Pleus & Schöndorff (9 FEBRUARI 1998 / web@nrc.nl)