NIEUWS
TEGENSPRAAK
SUPPLEMENT
DOSSIERS
ARCHIEF
ADVERTENTIES
SERVICE

EVJ
Overzicht
Vragen & Opmerkingen

Begrippenlijst:
A, B, C, D, E,
F, G, H, I, J,
K, L, M, N, O, P,
Q, R, S, T, U,
V, W, X, Y, Z

Financieel-
economische
schakels



Grieken op weg naar EMU

Revaluatie van drachme met 3,5 pct

Door F.G. VAN HASSELT
ATHENE, 17 JAN. De Griekse munt, de drachme, is zaterdag na een urenlange vergadering van het economische en financiële comité van de Europese Unie in Brussel met 3,5 procent opgewaardeerd ten opzichte van de euro.

Drachme laatste jaar licht verzwakt

De spilkoers van de munt komt daarmee van 353,109 drachme per euro op 340,75 drachme per euro. Algemeen wordt verwacht dat deze koers ook zal gelden als toetredingskoers, wanneer Griekenland volgend jaar gaat deelnemen aan de Economische en Monetaire Unie. Vermoedelijk dient de Griekse regering daartoe in maart een officieel verzoek in, waarover in juni op de EU-top in Oporto zal worden beslist. Griekenland zal dan wel aan de vijf daarvoor geldende criteria voor inflatie, kapitaalmarktrente, staatsschuldquote, begrotingssaldo en wisselkoersstabiliteit moeten voldoen.

De revaluatie is ongekend voor Griekenland, dat sinds de wereldoorlog alleen devaluaties heeft gekend. Premier Simitis noemde de opwaardering van de Griekse munt zaterdagavond een bevestiging van de juistheid van het economisch beleid en van de offers die de bevolking zijn gevraagd.

Economen herinneren er evenwel aan dat de herwaardering mede een uitvloeisel is van de grote devaluatie (met 14 procent) die in maart 1998 is toegepast om te kunnen toetreden tot het mechanisme van wisselkoersen van de EU. Deze devaluatie werd later door tegenstanders overdreven hoog genoemd. Al na enkele maanden bleek de euro op een feitelijke wisselkoers van circa 330 drachme te zijn gekomen, waarmee de devaluatie voor meer dan de helft ongedaan was gemaakt.

De komende maanden kan de drachme, om uit te komen op de veronderstelde toetredingskoers van 340,75 per euro op 1 januari, nog 3 procent aan waarde inleveren. Vandaar dat een gezaghebbend economisch weekblad als de Ependitis (Investeerder) spreekt van een feitelijke devaluatie. De meeste kranten zijn echter positief. Het gevaar voor inflatie (in zes jaar gedaald van 14 naar 2,5 procent) lijkt geweken, zodat de officiële rentevoet dit jaar kan dalen van 10,75 procent naar het niveau dat de Europese Centrale Bank (ECB) hanteert, 3 procent.

In Griekenland klinken inmiddels waarschuwingen voor een terugval van export en toerisme, omdat het land duurder wordt. Vorig jaar daalde de uitvoer al met 8 procent. Minister Papandoniou van Economische Zaken relativeerde de zorgen met de opmerking ,,dat we nog bijna een jaar hebben om onze concurrentiepositie te verbeteren''.


Bovenkant pagina
NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD / Pleus & Schöndorff (24 januari 2000 / web@nrc.nl)