NIEUWS
TEGENSPRAAK
SUPPLEMENT
DOSSIERS
ARCHIEF
ADVERTENTIES
SERVICE

EVJ
Overzicht
Vragen & Opmerkingen

Begrippenlijst:
A, B, C, D, E,
F, G, H, I, J,
K, L, M, N, O, P,
Q, R, S, T, U,
V, W, X, Y, Z

Financieel-
economische
schakels



Grieks wonder

Nog maar krap drie jaar geleden stond de Griekse economie er belabberd voor. Getoetst aan de criteria van Maastricht, het economisch keurmerk voor toetreding tot de Economische en Monetaire Unie (EMU) waren de Grieken nog lichtjaren verwijderd van deelname aan deze muntunie. In 1997 was de EMU-norm voor de inflatie 2,7%. Griekenland had in 1997 twee keer zoveel geldontwaarding: 5,4% per jaar. De lange rente mocht 7,6% zijn. In Griekenland bedroeg de kapitaalmarktrente op dat moment 9,3%. Het tekort van de overheid (het zogeheten EMU-tekort) mocht maximaal 3% van het bruto binnenlands product (bbp) bedragen. De Griekse overheid zat daar met een tekort van 3,95 ruim boven. De overheidsschuld in procenten van het bbp, de zogeheten EMU-schuld, mocht hoogstens 60% zijn. De Griekse overheid zat daar met 109,4% aanmerkelijk boven. En tot slot: de Griekse drachme maakte geen deel uit van het toenmalige Europese wisselkoersstelsel het EMS.

Nu lezen we onder de kop Revaluatie van drachme met 3,5 pct, NRC Handelsblad 17 januari 2000, dat de Griekse regering in maart van dit jaar waarschijnlijk een officieel verzoek zal indienen om volgend jaar deel te nemen aan de EMU. En de Grieken komen dan met economische rapportcijfers op de proppen waarmee zij bijna zeker voldoen aan de toelatingseisen. De inflatie is er gedaald tot 2,5%, nog maar een fractie boven de EMU-norm (die ligt voor 2000 op circa 2%), de Griekse lange rente is gedaald tot 6%, ruimschoots onder de verwachte eis voor 2000 van 7,25%. Het Griekse overheidstekort is teruggelopen tot 2% van het bbp en daarmee blijft Griekenland met gemak binnen de 3%-norm. Wel is de Griekse overheidsschuld nog steeds veel te hoog. Met een schuldquote van 104% steekt die ferm boven de norm uit. Maar als we kijken naar de schuldcijfers van EMU-landen als Italië en België, respectievelijk 113 en 109%, dan zullen de Grieken op basis van hun slechte schuldscore niet buiten de EMU worden gehouden. En tot slot, de drachme is in maart 1998 deel gaan uitmaken van het EMS (zie Griekse drachme treedt toe tot het EMS en devalueert, NRC Handelsblad van 16 maart 1998).

Sinds de start van de EMU op 1 januari 1999 kent de drachme een spilkoers ten opzichte van de euro (353,109 drachme per euro), waarvan de werkelijke koers niet meer dan 15% mag afwijken. De drachme mocht dus zweven tussen de (afgerond) 300 en 400 drachmen per euro. Zoals de grafiek laat zien heeft de drachme zijn waarde ten opzichte van de euro redelijk kunnen houden. Ook met de sinds januari 1999 licht gedaalde koers (nu ruim 330 drachme), ligt de drachme nog fors boven zijn spilkoers. Dat de Griekse munt in het weekeinde van 15 en 16 januari met 3,5% is opgewaardeerd (een revaluatie, een verhoging van de spilkoers) kan dan ook worden beschouwd als een bevestiging van het Griekse economische wonder dat zich in de afgelopen jaren heeft voltrokken. Het is ook een psychologische opsteker voor een land dat zijn munt sinds 1945 alleen maar in waarde heeft zien dalen.

Drachme laatste jaar licht verzwakt

JP

Zie ook:

Griekenland wil opwaardering drachme, 15 januari 2000

Grieken al met één been in muntunie, 18 januari 2000


Bovenkant pagina
NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD / Pleus & Schöndorff (24 januari 2000 / web@nrc.nl)