C O L U M N  
NIEUWS   |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

Stuur uw beste grap in via moppen@
tegenspraak.nrc.nl

Overzicht reacties

VRIJDAG
Eerder verschenen
columns

DE DRAAD
JL HELDRING
HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN

De beste grap van de eeuw

door Paul Steenhuis
Het is tot nu toe vooral een serieuze zaak geweest, het nakende millennium. Computers kunnen uitvallen, de overheid alarmeert de burgers door oud-Philipstopman Jan Timmer - die een van de zorgelijkste gezichten van deze eeuw heeft - op televisie uitleg over het millenniumprobleem te laten geven. Millennium en probleem horen zolangzamerhand bijelkaar. Daarnaast zijn er de serieuze 'balans opmaak' artikelen en lijsten. Het tijdschrift The National Geographic is al een heel jaar bezig het millennium in reeksen artikelen samen te vatten, met technische, medische, culturele en andere hoogtepunten.

En elke dag zijn er nieuwe lepe millennium-initatieven: deze week nog twee Nederlandse ondernemers die een noodpakket te koop aanbieden, met olielamp en knijpkat, voor als de stroom uitvalt om 00:00 uur in het jaar 00.

Een zegen was daarom deze week een grote foto van de humorist Tommy Cooper aan te treffen, in de nieuwskrant die BBC op internet publiceert, met de vraag: Wat is de leukste mop van de eeuw?

In het Zuid-Engelse plaatsje Guildford in Surrey wordt een bewaarplaats - een kerker of kelder, dat is niet duidelijk - van zo'n 100 kubieke meter ingericht met herinneringen aan de opmerkelijkste zaken uit de afgelopen eeuw uit Groot-Brittannië: liedjes van Vera Lynn (medewerking toegezegd) en uitspraken van minister-president Tony Blair (medwerking toegezegd). Initiatiefnemer Steve Wilcock wil ook de honderd beste moppen van de afgelopen eeuw in de kluis verzegelen, die pas in het derde millennium opengemaakt mag worden. Het mogen moppen van professionele humoristen zijn zoals Tommy Cooper, het team van Monty Python en Mr. Bean, maar ook gewone grappen van de straat of van het schoolplein.

Eigenlijk wordt het een soort grot van Lascaux voor de toekomst. De Britten hebben humor te over - alle afleveringen van Monty Python alleen al moeten in Guildford opgeslagen worden.

Waarom doen wij ook niet zoiets? Waarom wordt er in een van de gangen van de Sint Pietersberg ook niet een nis ingericht waar de beste Nederlandse grappen van de eeuw worden opgeslagen? Alleen zou ik willen voorstellen: meteen in het jaar 2000 al openstellen, niet wachten tot 3000. Voor de sectie professionele humoristen komen in aanmerking: grappen van Snip en Snap, Freek en Koot, Wim Sonneveld, Hans Teeuwen.

Voor de moppen van het schoolplein, de straat, kortom uit het gewone leven, zou net als bij het Britse voorbeeld, het publiek ingeschakeld moeten worden. De Britten kunnen grappen inleveren bij een winkelcentrum in Guildford. Om het initiatief op gang te helpen stelt NRC Handelsblad haar website open: op het hieronder vermelde email-adres kunnen lezers van NRC Handelsblad alvast hun 'beste grap van de eeuw' inleveren.

moppen@tegenspraak.nrc.nl

(Uit Cultureel Supplement van 9 juli 1999 )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)