N R C   H A N D E L S B L A D  -  C O L U M N S
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

PAUL DE LEEUW
Eerder verschenen
columns


JL HELDRING
HJAHOFLAND
ROEL JANSSEN
CS VRIJDAG
ELSBETH ETTY
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
LEO PRICK


LEEUWENBEKJE

24 februari 2001

Het vuistje


Wat bezielt een 29-jarige jonge vrouw om voorzitter te worden van de PvdA?

Op de cover van Vrij Nederland lijkt ze meer op de dochter van Bassie dan op een politica. Zo jong en dan al zuchten naar macht? Weurum (= Gronings) toch!

Mijn beste vriendin, ook 29, is druk bezig met het zoeken naar een goede partner.

Vorige week belde ze me op met de mededeling dat ze hem had gevonden. Na een slechte ervaring met een jongen van haar leeftijd ("Terwijl ik aan mijn orgasme lag te werken had hij zijn eerste sigaret al opgestoken") was ze nu echt de ware Jakob tegen het lijf gelopen. Deze Jakob was 22 jaar ouder, meer een ware Abraham en ik mocht hem afgelopen woensdag ontmoeten.

Niets daarvan: ze belde mij die avond op en vertelde dat Abraham een ander mosterdpotje was gaan zoeken, omdat hij eigenlijk niet verliefd op d'r was en zij bij nader inzien ook niet op hem. Ze zou, na licht aandringen, bij mij langskomen om afhaalchinees te eten voor de tv.

We keken, onder het eten van kroepoek, nasi, saté en pindasaus, naar de Hemelpoort. Jeroen Pauw had eindelijk een zware gast aan tafel na al die gebruikelijke neefjes en nichtjes van televisieland.

Sharon Dijksma zat vol zelfvertrouwen en met gebalde vuistjes, bijna dichte oogjes en een glittersjaal uit de kerstaanbieding van H&M tegenover hem. Die vuistjes en dichte oogjes doen me denken aan een baby die op je schoot aan het poepen is. Natuurlijk doet Sharon dat niet tijdens het interview, maar er zit flink wat spanning in dat lichaam. "Ik zal en moet ontspannen overkomen!"

Mijn vriendin had haar tweede stokje saté naar binnen gewerkt en zuchtte: "Heb je die vrouw ook weer! Heeft een vriend, een baan en een moeder die hoopt dat Sharon na het afscheid van Jacques Wallage, burgemeester van Groningen wordt."

Pauw vroeg haar of ze nog appeltjes had te schillen zo aan de hemelpoort.

"Nee", lachte Sharon ontspannen. "Ik heb wel discussies, maar met niemand ruzie." Wel zou ze Marcel van Dam wel eens willen spreken. Oeps! Een stroomstootje door haar vuistjes. Opa Marcel kent haar niet. Goeie pr, Sharon! Die zien we binnenkort in het Buitenhof.En ze zou heel graag haar vader willen terugzien. Die is, toen zij 11 was, overleden.

Mijn beste vriendin trok de houten satéprikker uit haar wang en zei: "Oh, die zoekt een vaderfiguur." En daar brak de politieke hemel open en een rode ochtendzon kwam tevoorschijn. Wim Kok is niet haar politieke leider: hij is haar politieke vader! Dat verklaart haar wens voorzitter te worden van de partij.

Weer een stroomstootje door haar vuistjes en opeens zag ik twee draadjes. Vuistjes en draadjes liggen roerloos op tafel maar worden na het congres in maart weer bevestigt aan het stokje van poppenspeler Melkert om papa Wim te plezieren.

"Ik vind die Bart Tromp een spannende man." Mijn vriendin doopte wat kroepoek in d'r bier en wij keken verder televisie.

De rest van de avond zouden nog meer sterke vrouwen voorbij komen. Wilhelmina. Imca Marina bij AT5 ("Ik heb mijn beide relaties verloren aan jonge vrouwen uit Ameland") en de paus. Die creëerde op een zonnige woensdagmiddag weer een stuk of 44 jonge kardinalen.

En toen vielen alle stukjes van de puzzel in elkaar. De PvdA-top creëert haar voorzitter. Zij heet Sharon en zal met haar vuistjes hard op tafel slaan mits er stevig en strak aan haar touwtjes wordt getrokken.

(www.hethol.nl)

Paul de Leeuw

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad