N R C   H A N D E L S B L A D  -  C O L U M N S
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

PAUL DE LEEUW
Eerder verschenen
columns


JL HELDRING
HJAHOFLAND
ROEL JANSSEN
CS VRIJDAG
ELSBETH ETTY
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
LEO PRICK


LEEUWENBEKJE

3 februari 2001

Speerpunten


Ik mag netmanager Ton F. van Dijk wel. Ingrijpen en bijsturen die omroepen! De AVRO ent haar programma's op zogenaamde speerpunten en daar omheen zetten ze tribunes en daar mogen AVRO-leden op zitten en die mogen zich bemoeien met de programma's. Speerpunten zijn bijvoorbeeld gezondheid, onderwijs of dieren.

We moeten zorgzaam zijn voor onze dieren, maar in de goede ouwe AVRO- tijd werden er met dieren shows gemaakt. Neem Willem Duys. Stak zijn hoofd in de bek van een bedreigde diersoort terwijl z'n goudvis onverstoorbaar rondzwom in een iets te kleine kom.

Nu loopt Loretta tussen de bedreigde deskundigen en de goudvis heeft een ruime vierkante kom, want als het het treinpersoneel al demotiveert om rond de kerk te rijden, wat moet het dan niet voor goudvissen betekenen om in zo'n kommetje te zwemmen?

Afgelopen zondag had Robert Long in zijn radioprogramma Mezzo een diepte-interview met een varken (niet echt natuurlijk). Meestal zwoegt hij zich zuchtend door de door Imme Schade van Westrum uitgekozen muziek. "Ik heb iets interessants ontdekt", leest hij spontaan voor.

Wij zaten, licht debiliserend en knagend aan onze croissantjes, te luisteren naar Robert en het varken.

Ze hadden het over vrije varkens en Colditz-varkentjes. Het varkentje zong een (ik neem aan door Robert zelf geschreven) liedje en ah, daar kwam de sparerib al uit de mouw: het geld ging allemaal naar Stichting Varkens in Nood. "Nee", verbeterde het varkentje onze parmantig grijze radiopresentator. "Wij in nood."

Homo's, stond laatst in de krant, hebben zeven keer per jaar psychische problemen. Sinds zondag ben ik daarvan overtuigd.

Misschien kan de AVRO ook van de homoseksueel een speerpunt maken. Tribune vol Gooise nichten met geruite jasjes en roze shokers. Dröge en Braakhekke terug bij de AVRO. Hans van der Togt wordt weer omroeper, Jos Brink doet puzzeluur en Herman Emmink houdt de varkensstand bij.

De directeur van de AVRO, Ad 's-Gravenzande@job.nl, die zich zelfs 's nachts laat interimmen, beroept zich op oude successen als Opsporing verzocht en dat programma waar bijna doden hun erfenis laten taxeren door een nog net niet dode. AVROOTJE AVROOTJE aan de wand, jullie hadden ooit de beste programma's van Nederland!!!

We genieten nu wel van E.R. en Wie is de Mol (dat fanatieke landmachtkapiteintje Yvonne met d'r lange Rapunzelvlecht begint mij op de zenuwen te werken. En Nico is geen mol - dat is een dodo! - en dan zijn we qua programma's wel uitgespeerpunt.

Nee vroeger!

Een Avondje AVRO daar bleef je voor thuis. Mies, Willem D., superseries als Willem van Oranje met Jeroen Krabbé en Linda van Dijk met een bochel. De Stille Kracht - ik zag Pleuni Touw en dacht, die tieten wil ik ook!

Sterrenslag, De sterkste man van Nederland, Stuif-es in en ga zo maar door!

"Ja", zegt de televisiekenner, "vroeger is dood!"

Dacht het niet.

Een van de populairste tv-programma's op Nederland 1 is Toen was geluk heel gewoon; ouderwetse kwaliteitstelevisie met veel kijkers en een hoge waardering. Ik speerpunt u: het oude televisieamusement komt terug.

En we zijn eraan toe. Even geen genomineer, even geen kappersgeleuter. Ik stel een stille tocht voor van AVRO-leden richting AKN-gebouw. Gewapend met speren en stenen (Roots was ook zo'n goeie AVRO- serie). Avrooligans!! Beklim de tribunes met uw ijzeren golfclubs en uw waanzinnig leuk geborduurde spandoeken en laat de broekrok wapperen op de barricades!

Zwaai dreigend met de parelketting en zingt allen uit protest Ria Bremers lijflied: Dit is het einde, dat doet de deur dicht...

Paul de Leeuw

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad