N R C   H A N D E L S B L A D  -  C O L U M N S
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

PAUL DE LEEUW
Eerder verschenen
columns


JL HELDRING
HJAHOFLAND
ROEL JANSSEN
CS VRIJDAG
ELSBETH ETTY
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
LEO PRICK


LEEUWENBEKJE

27 januari 2001

Koningin


In NRC Handelsblad van afgelopen woensdag las ik het bericht dat ik niet bij de opening van Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001 aanwezig zou zijn vanwege tijdgebrek.

R2001 weet al ruim drie maanden de werkelijke reden.

Zo'n zaal zit vol met pinguïns (mannen met smokings, zwart strikje en consumptiebonnen) en bonneterie-bobettes (echtgenotes-van met bordeauxrode mantelpakjes, die Lenie 't Hart zo'n moedige vrouw vinden daar op die Galapagos eilanden). Kortom: hotemetoten!!

En de koningin? (Wanneer zegt de premier eens tegen majesteit dat ze best afspraakjes af kan zeggen om bij haar zieke man te zijn?) Zat waarschijnlijk gisteravond in de Doelen met een bovenwindse jetleg in d'r haar een flinke geeuw weg te lachen. Want openingen waar de koningin bij aanwezig is, zijn saai. Saai om bij te wonen, maar ook om aan mee te doen. Al doe je nog je best: de zaal denkt aan de uitrijkaart en de koningin denkt aan haar Spaanse bijles. "Hoe spreek je persona non grata uit in het Spaans?"

Ik voel me bij haar niet op mijn gemak en zij ook niet bij mij.

Hoe ik dat weet? Vier jaar geleden werd ik gevraagd om presentator te zijn voor de opening van de Erasmusbrug. Hele eer en nam de uitnodiging gretig aan. Helaas stak de RVD er op het laatste moment een stokje voor. De koningin en ik op de brug: dat was één koninginnetje teveel.

Dus stond zij terecht te stralen en ik mocht in het stookhok van Hotel New York namens radio Rijnmond de boel op afstand verslaan. Als ik nu word gevraagd om iets speciaals te doen en de organisatie vertelt trots dat de koningin ook aanwezig is, dan haak ik af. Ik voorkom dat op zo'n avond haar teentjes krommen in het koninklijk muiltje en dat ik weer in de ban wordt gedaan door de RVD.

"Maar ja, je bent wel ambassadeur van R2001." Ook dat moet maar eens de wereld uit. Vorig jaar ben ik gevraagd om het oude Luxor in 2001 open te houden.

Of ik ook ambassadeur van R2001 wilde worden. Enthousiast zei ik ja. Ik zou niet de enige zijn. Samen met een aantal andere markante Rotterdammers in de rol van ambassadeur zouden we R2001 projecten promoten. Sinds die tijd ben ik nooit meer geïnformeerd over concrete ambassadeursplannen of werd mij verteld wie de andere ambassadeurs zouden zijn. Las vorige week dat Valerie Gergiev een van de andere ambassadeurs zou zijn. Op Airport Rotterdam. Wel heb ik één keer een lang en merkwaardig gesprek gehad met de organisatie (onder andere de inmiddels overspannen Bert van Meggelen) of ik niet R2001 projecten aan omroepen kon aanbieden. Nadat ik had uitgelegd dat de televisie sinds Open het dorp niet meer zo werkt en dat daar ook nog een productiekostenplaatje aan hangt, kreeg ik het angstige vermoeden dat ik voor een wagentje werd gespannen. Ik vind trekken prima, zolang het een beetje lekkere geile auto is en niet een diesel met opstartproblemen.

Als ambassadeur zou ik verantwoordelijk zijn voor de Plezierstad. Dat gaat gebeuren. Alleen niet als ambassadeur maar als gewone Rotterdammer, geboren te IJsselmond, in het oude Luxor met de satirische comedy Art, de musical Foxtrot en met eenmalige voorstellingen. Meezingen met The Sound of Music, cabaretoptredens, filmpremières en een Eurovisiesongfestival Gala. R2001 wens ik een prachtig jaar toe met niet te veel mislukkingen. En de koningin is het hele jaar van harte welkom in het oude Luxor, maar dan wel uit vrije wil en zonder boeketje in d'r handen zodat ze spontaan, uit zichzelf, kan applaudisseren.

www.hethol.nl

Paul de Leeuw

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad