N R C   H A N D E L S B L A D  -  C O L U M N S
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

PAUL DE LEEUW
Eerder verschenen
columns


JL HELDRING
HJAHOFLAND
ROEL JANSSEN
CS VRIJDAG
ELSBETH ETTY
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
LEO PRICK


LEEUWENBEKJE

20 januari 2001

Gemuilkorfd


Na het zien van de documentaire over Liberace (Amerikaanse pianist met Herman Emmink uitstraling, Mathilde Willink gewaden, Albert Mol opmerkingen en een Willem Aantjes geheim) moest ik denken aan Tonny Eyk. Zou die zich op zijn leren bank voor zijn kop slaan en denken: ik heb het totaal verkeerd aangepakt!

Was zijn carrière meer van de grond gekomen als hij zich had laten kleden door Frank Govers en knipogend in de camera een kaars uit de kandelaar had gepakt en onder zijn pianokrukje laten verdwijnen? Tonny heeft klassieke tunes gemaakt en is terug met de Studio Sport-tune: korter en waarschijnlijk goedkoper opgenomen, maar het klinkt vertrouwd. De vernieuwde Journaal-leader klinkt als liftmuziek. Met Henny of Philip naar de zesde! Uit de leader kun je afleiden wat de inhoud zal zijn. Als daar veel aandacht aan is besteed, dan is de inhoud meestal mager. Is de leader simpel - zoals bij de politieberichten - dan is er over de inhoud nagedacht. Nadenken en de TV-Kapper. Het is makkelijk praten over een branche waar ik weinig mee te maken heb. Maar toen ik nog haar had ging ik naar kapper Hendrik in Amsterdam. Als ik bij hem in de stoel zat werd er gepraat. Of het tv-waardig was? Absoluut! Alles kwam voorbij en in rode oortjes wordt nu eenmaal niet geknipt.

In de TV-Kapper zien we verknipte types, die zichzelf kapper noemen en als zombies in de spiegel staren terwijl onderwerpen worden aangekaart. Normale kappers beginnen het gesprek, waarna de klanten bijvallen. TV-kapster Vannessa hoorde de slager aan over BSE en dacht: al zouden ze me een stroompistool tussen de ogen plaatsen, ik weet niet waar dit over gaat. Mensen met de meest afgrijselijke kapsels, waar zelfs de Postcodeloterij niets aan kan doen, weten de weg naar de TV-Kapper te vinden. Ze praten over postduiven of de beste vriendin die zo verrassend het ziekenhuis binnenkwam met blokjes ouwe kaas, terwijl de zieke allang ontslagen was - om nagenoeg ongeknipt weer huiswaarts te keren. En de leader gilt: "de spieeeeeegeeeeel van de maaaatschappijjjjj!"

Een van de mooiste leaders van dit moment is die van Frøland, maandagavond laat op Nederland 3. Het is een nieuw humoristisch programma van de NPS. Ik schrijf 'NPS' en niet 'Horace Cohen en Ruben van der Meer' omdat je aan de serie kunt zien dat het programma totaal overschaduwd wordt door de omroep die het uitzendt. Van de Meer en Cohen hebben twee seizoenen bij Veronica een humoristisch programma gemaakt - Live opgenomen. Twee straatkomieken - brutaal, snel en geestig - kregen een potje met geld, namen wat pruikjes mee en gingen aan de slag. Met als resultaat: hele geestige sketches. Pretentieloos en daardoor verwachtingsvol.

In de interviews die de jongens voorafgaand aan Frøland gaven, bleek dat de NPS hen een BBC-format had voorgesteld - "Kijk eens naar dit bandje van League of Gentlemen" - waarmee ze aan de slag konden. Een fictief eiland met zijn bewoners, en al die rollen worden door de jongens zelf gespeeld. Het zijn prachtig gefilmde sketches, maar het lijkt of Ruben en Horace gemuilkorfd hun types spelen. Je mist de spontane brutaliteit.

Misschien zijn mijn verwachtingen te hoog, maar ik moest op een paar scènes na nauwelijks lachen. Wel leuk vond ik afgelopen maandag de uitsmijters van Frøland die zich afvroegen of tante Sidonia en Lambik de ouders waren van Suske en Wiske. Hopenlijk ziet de NPS deze twee als diepte-investering en wordt hen niet na 1 seizoen de wacht aangezegd wegens tegenvallend succes. Horace en Ruben: weg met de catering (ga zelf de broodjes smeren!). Weg met de bepampering en voor volgend seizoen, maak de straat weer onveilig met louche trainers, Starsky en Hutch-imitaties, parkeerwachtsukkels en de Liberace- act onder het mom: overdrijven is een vak.

Paul de Leeuw

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad