N R C   H A N D E L S B L A D  -  C O L U M N S
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

PAUL DE LEEUW
Eerder verschenen
columns


JL HELDRING
HJAHOFLAND
ROEL JANSSEN
CS VRIJDAG
ELSBETH ETTY
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
LEO PRICK


LEEUWENBEKJE

6 januari 2001

Ramp-tv-risme


Ik lag in Marbella voor de tv- met-schotel, zapper in de hand. Ware liefde lag in bed met Harry Potter, ik met de nieuwjaars hangover: eerst het nieuwjaarsconcert, na 34 jaar nog steeds fris van commentaar voorzien door Joop onder Zijl, en daarna de RTL4 nieuwjaarsreceptie.

Chiel van Praag stapte uit de auto en zei de nu al meest legendarische zin van 2001: "Hartelijk welkom op de nieuwjaarsreceptie en we staan natuurlijk stil bij Volendam, maar ja... eh... het leven gaat door!" Wat was er gebeurd in Volendam? Een palingrokerij in de fik? Annie Schilder kondigt comeback aan? Teletekst op en zie daar: de ramp.

De nieuwjaarsreceptie dwarrelde maar voort: een spannende goochelact van de zonen van Hans Kazan met ontgoocheld ex-vriendinnetje van Hans en zijn zonen, die allemaal de wirwar-leeftijd hadden en eigenlijk werd ik steeds triester.

Wie bepaalt er nou in Nederland wanneer we een ramp hebben? Dit is er toch een? Haal dan op z'n minst andere rampjes als dit soort programma's van de beeldbuis! Het is natuurlijk leuk om Henny Huisman te zien met iemand verkleed als oliebol aan een bungyjumptouw. Hij werd aan het apparaat opgehangen door de meest mislukte gescheiden miljonairsbol. Zo snel rijzen en dan zo diep zakken.

Intussen werd op Nederland 2 de ramp omvangrijker. Zeker zouden er binnen 24 uur nog een aantal sterven. Niet op RTL4. Daar stierven we van de spanning welke straat precies die 32 miljoen in de wacht zou slepen. Tuurlijk zapten we snel naar Nederland 2, daar begon De leukste thuis en later Het Ziekenhuis en Body check. En op Nederland 1: Toen was Geluk heel gewoon en Spoorloos.

Maar waar was Jantje Smit eigenlijk? Die zal ongetwijfeld binnenkort te zien en te horen zijn in programma's over de ramp. Want ramp-tv-risme scóórt. Het moet toch voor zo'n hechte gemeenschap als Volendam 'schrikkelijk' zijn om al die cameraploegen en verslaggevers door je dorp te zien sjokken op zoek naar nieuws.

We hebben statements gehoord van een Tol, een Veerman, de priester, Muhren. Kinderen die de ramp hebben overleefd, vertelden hun verhaal. Een beetje verbaasd en onwennig lacherig omdat ze opeens voor de camera's stonden. Het moet toch ook voor de makers van Het is hier fantastisch, Door het lint of andere dronken lallende pubervakantieprogramma's een verrassing zijn dat jongeren blijkbaar heel nuchter hun verhaal kunnen vertellen. Willebrord zal achter de fabrikant van de fikkende kersttakken aanjagen en hem klem zetten bij de palingkar. Hart van Nederland filmt Volendam en pakt ook een stukje Marken mee. Albert Verlinde gaat op bezoek bij Annie en Carola en Jan en Piet Paulusma. Hopen dat zijn routeplanner in de auto nog steeds stuk is. Over een jaar zullen de eigenaren van de Wirwar, het Hemeltje en Blokhut meedoen aan Herexamen. Ze strijden tegen de burgemeesters van Enschede, Volendam en vooruit: Bovenkarspel (die van Den Bosch heeft te veel eisen: wil Leco Zadelhof als visagist). Volendam kent elkaar, maar iedere Nederlander kent minstens één Volendammer.

Een ramp is pas echt een ramp als de koningin langs is geweest. Met of zonder kaplaarzen. Majesteit, misschien eerst langs de zenders gaan en met de vuist op tafel slaan: "Pas op hoor!! Een beetje privacy en respect graag." Degene die het allerbest een rampgezicht kan opzetten is SBS' Pernille LaLau. Alsof ze zelf de sterretjes in het Hemeltje heeft afgestoken. Aan het eind van het nieuws schrikt Leo de Later ook als hij schalks, bij het dimmen van het licht naar haar kijkt. "Wat is er Pernille?" "Eerst de negatieve oliebollentest in het AD en nu dit. Als anchorbabe is dit leven soms ondraaglijk zwaar en niet wat die Tjechische president Kunhavel schrijft: dat het ondraaglijk licht is."

www.hethol.nl

Paul de Leeuw

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad