N R C   H A N D E L S B L A D  -  C O L U M N S
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

PAUL DE LEEUW
Eerder verschenen
columns


JL HELDRING
HJAHOFLAND
ROEL JANSSEN
CS VRIJDAG
ELSBETH ETTY
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
LEO PRICK


LEEUWENBEKJE

2 december 2000

Geachte Majesteit,


Mag ik me even voorstellen: Truuz den Oever, topmedewerker van Endemol.Ik ben ontzettend blij om producer te zijn van uw eerste kersttoespraak die op tv wordt uitgezonden. De RVD zei dat u niet echt aangesproken mag worden, maar ja: uitzonderingen bevestigen de regel. En het wordt uw eerste toespraak op tv dus een paar kleine vraagjes en tips van een doordewolgedoodverfde producer.

Waar wilt u uw microfoontje? We kunnen het via de kleding doen. De geluidsman zal, voor de opname, even onder uw truitje moeten kunnen om daar het microfoontje te bevestigen. Het zendertje zal op uw rug worden weggewerkt: we kunnen hem klemmen achter de rok, of we binden u een zenderzakje (van zeem) om.Een nadeel is dat u geen kettingen om kan doen omdat die over het microfoontje kunnen schuiven.

Het microfoontje kan ook via de haren gaan. Wij voeren hem via het zendertje over uw rug zo de haren in. Ik weet niet of u een kapper hebt, maar misschien kan die mij eventjes bellen. Eerst lakken, dan plakken, zeggen we altijd in het vak. We hebben vleeskleurige pleisters waarmee we het draadje in uw nek vastplakken.

We doen een kleine geluidstest voor het geval u gaat ploppen. Ploppen betekent dat elke 'p' die u uitspreekt een beetje plopt. Dus bijvoorbeeld als u zegt: 'peppie en kokkie' dan klinkt 'peppie' heel vreemd.

Zorgt u tijdens de opname dat uw mobieltje uitstaat? Hinderlijk als u tijdens het hoogtepunt van de toespraak wordt gestoord door uw eigen mobiele für elise-belsignaal.

Qua kleding adviseren we u geen streepjes, stippeltje of lijntjes te dragen. U gaat dan interfereren. De kleding gaat dan bewegen in beeld en de kijker raakt afgeleid, denkt: wat beweegt daar onder de koningin en hoort helemaal niet wat u zegt. Wilt u autocue? Dat u in de camera kunt blijven kijken: dan is het net of u alles uit uw hooft opleest. Mocht u van papier lezen probeer dan af en toe even op te kijken . De camera waar het lampje van brandt is de camera waarin u moet kijken.

De regisseur, bekend van onder andere de Staatsloterijshow, Ter land ter zee en in de lucht en Absolutely Patty wil graag van te voren even repeteren. Hij houdt van rij-shots. U zit en de camera zoeft voorbij. Een paar termpjes die u misschien zult horen tijdens de toespraak zonder de betekenis te kennen. Wij tellen af van 5 naar 1 en roepen dan: GO!!!

Als er iets technisch fout gaat roepen we: CUT!!!

KOFFIE!! Dan hebben we 5 minuten pauze

We noemen elkaar heel vaak 'schat' dus dat zal ook wel tegen u gezegd worden. Don't worry: zeg gewoon 'schat' terug.

Bijgesloten vindt u 2 consumptiebonnen en gaarne declaratieformulier ingevuld terugsturen. En toestemming voor herhalingsrecht zonder gage. Neem u gasten mee? Die moeten 15 minuten voor begin in de zaal plaatsnemen.

We doen een kleine warming-up, applausjes oefenen, publieksshotjes opnemen en opname duurt 15 minuten.

Houdt u aan de afspraak: dus niet door de kamer lopen tijdens de opname. Daar is de ruimte te klein voor. Houdt u svp ook aan de tekst. Dus geen gekke opmerkingen over een toekomstige bruiloft: we hebben geen foto's van uw zoon en Maxima stand-by. Of u moet zelf iets beschikbaar willen stellen.

Tot slot: we hopen op een fijne samenwerking en zoudt u mij uw emailadres kunnen zenden voor een voorlopige line-up. Komt uw hondje ook mee?. De mijne heeft net een spuitje gekregen. Zielig! Ja en ik was geeneens thuis: had een opname van Waku Waku. Love en dikke doei!,

Truuz

Paul de Leeuw

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad