N R C   H A N D E L S B L A D  -  C O L U M N S
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

PAUL DE LEEUW
Eerder verschenen
columns


JL HELDRING
HJAHOFLAND
ROEL JANSSEN
CS VRIJDAG
ELSBETH ETTY
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
LEO PRICK


LEEUWENBEKJE

11 november 2000

Geiten


Op school, tijdens gymles, zat ik altijd tot het laatst op de bank bij het kiezen van de teams voor het balspel. Hopend dat ik toch nog eerder verkozen zou worden dan die andere overgebleven sufkut.

Zuchtend wees de sportieve blonde god naar de ander: "Okee, hij dan maar!" Ik ging automatisch naar het team dat niet om mijn komst had gevraagd.

De sportleraar keek mij dan wreed aan en sprak: "Of wil je liever nu al gaan douchen?" Ik deed de rest van de les voor spek en bonen mee.

Zo moet Annet uit het Big Brother-huis zich ook eens in de twee weken voelen als de nominatieronde weer plaatsvindt. Annet? Zij is de oudere Twentse blonde vrouw die, als ze d'r haar heeft opgestoken, sprekend op Wouke van Scherrenburg lijkt.

Het zou een goede weekopdracht zijn: probeer het haar van Annet weer levend te krijgen.

Big Beau maakt de nominaties bekend en als ze d'r naam hoort zucht ze, kijkt met glazen ogen naar de medebewoners. "Ik wissehetwel!"

Haar door de sigaretten gebruinde vingers, strijken door het kerstkribbehaar en de kijker ziet haar langzaam in de stress schieten. "Ik doe alleen maar voor spek en bonen mee!" Ze schiet, als een medebewoner het eventjes moeilijk heeft, gelijk te hulp. Ze praat, begrijpt en neemt gelijk dezelfde houding aan. Ze ging zelfs voor een goed gesprek het geitenhok in (zal wel Oost-Nederlands gebruik zijn). "Sjullen we eben proaten?" "Kriek: in de gieten-ukke."

Het regent dat het giet in het Big Brother-huis, maar de jongens gaan niet naar binnen. Annet zit daar te geitenbreien en weer begrip op te brengen voor de Limburgse pruimenvlaai die luistert naar de naam Desiree en het "ieventjes eel errgj moeilijk hjeeft". "Ik zie het", rochelt Annet zich door haar sigaretje heen. "Waarom?"

Als de deur van het BB-huis opengaat tijdens de live uitzending op donderdag ziet Desiree 300 mensen voor de hekken staan en ze scanderen ieders naam behalve die van Desiree. Desiree, het meisje dat op de vraag 'wie of wat ze het meeste zal missen in het Big Brother-huis', antwoordde: "Mijn föhn."

Later verklaarde ze tegen Annet dat ze d'r hond zo miste dus die poedel zal wel Föhn heten.

Annet kijkt weer met die RIAGG-blik en propt wederom een stukje begrip in d'r rugzakje van het leven.

Zij is sinds donderdag exit!

Annet kan nu worden ingevlogen naar het eiland van Expeditie Robinson, waar twee teams weken hebben gestreden, gevochten en genomineerd. Zondag vindt de 'samensmelting' van de twee groepen plaats. Dan strijden de overblijvers voortaan voor zichzelf.

De survival leidt tot spanningen en discussies over het verdwijnen van de duikbril, heimwee van Jan naar zijn 'vrouwtje'. En Sacha lust geen vis.

Helaas: er zwemmen geen koeien in de Zuid-Chinese zee dus moet je niet meedoen, trut!

De zingende Volendamse palingpijpster Annie Schilder heeft ooit een special opgenomen in Indonesië. Zingend hopte ze van eiland naar eiland. Ze vond het prachtig, enkel het eten viel haar tegen: "Alleen maar rijst." Annet zal zich in het zweet moeten werken om al de kleine onhebbelijkheidjes weer glad te strijken. Team Noord had bij een wedstrijd een rol wc-papier gewonnen en Veronique gebruikte, als wc- papierbeheerder, te veel papier. In de wildernis kwam het tot een snijdende spanning tussen Veronique en haar teamgenoten. In dit paradijsje op aarde eten ze uit schelpen, bakken kokos, slapen op matjes en vegen hun kont af met een wollige leguaan. Ophef en vertier over het toiletpapier. Annet had de oplossing 'zeker en vast' voor handen: "Wil je skijten? "Kom, we zoeken een gieten-ukkie."

(www.hethol.nl)

Paul de Leeuw

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad