N R C   H A N D E L S B L A D  -  C O L U M N S
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

PAUL DE LEEUW
Eerder verschenen
columns


JL HELDRING
HJAHOFLAND
ROEL JANSSEN
CS VRIJDAG
ELSBETH ETTY
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
LEO PRICK


LEEUWENBEKJE

21 oktober 2000

Vreemdgaan


Zo, die kogel is door de kerk! Ik heb de VARA medegedeeld vanaf 1 januari 2001 geen programma's meer te maken voor Nederland 3. Je hoopt nu op knallende reacties in menig hoogopgeleid NRC-huisgezin. Maar ja, die zullen waarschijnlijk alleen in de gordijnen hangen als Reiziger in Muziek voorgoed ophoudt.

(Gouden Nederland 3 tip: Reiziger wordt herhaald op dinsdagnacht om 00.40 uur. Terwijl Nederland slaapt zit Tom Kamlag, netmanager van Nederland 3, met thermoskan rechtop in de destijds voor een prikkie overgenomen Berend Boudewijnstoel, te stopwatchen hoe lang hij wakker blijft).

Nee er zal bijna geen reactie zijn, omdat Nederland 3 zo goed als geen reactie meer teweeg brengt.

Het progressieve, altijd-wat-te-zien Nederland 3, heeft zichzelf sinds de nieuwe zenderindeling voorgoed opgeheven. Door de onzinnige en visieloze programmering is er geen touw meer aan vast te knopen. Had Nederland 3 vorig jaar nog een vinger in the late night pap, de kijker is afgehaakt. Hem of haar zal het niet zoveel kunnen schelen. Maar als maker van vier jaar late night shows - en na dit seizoen, enigszins teleurgesteld in Nederland 3, de strijd te hebben gestaakt - raak ik nu toch lichtelijk ontstemd over de onzorgvuldige en slordige late avondprogrammering.

Na tien over elf, knalt Nederland 3 er programma's in die de kijker wakker houden. Zoals Waskracht!, een opvallend, spraakmakend tv- programma. Wil je wel voor opblijven. Nee, eerst een ksssssst-ik-jaag- je-naar-bed docu-serie over vooroordelen (ja, ik ben weer klaarwakker) van de NPS.

Het mag en moet op Nederland 3 niet over kijkcijfers gaan. De kunst wordt weggeprogrammeerd en Zeeman bespreekt zijn boeken net voor het melken van de koeien onder het mom: geen kunst als je er als netpartners niet uitkomt.

Sterke troeven worden afgeschreven zonder nieuwe troeven in te zetten: Lingo naar Nederland 2, onder leiding van presentatiedoos Nance (ze vroegen of ik het nieuwe Lingo wilde presenteren. En ik maar denken dat het een ondergoedmerk was). Zelfs de ballen zijn op TV 2 dommer gaan kijken. Lingo niet progressief? Mr. Bean voor de vierendertigste keer in de herhaling, dát is progressief. Op zaterdagavond, 23.40: Nederland heeft zin! Op Nederland 3: recycling- tv.

De buurvrouw zou zeggen: "Het leeuwenbekje is weer boos op de lucht!" En door omroepbobo's wordt het afgedaan met - "en nu handen in de lucht steken en roepen: 'Cabaret'!"

Als programmamaker mis ik de bezieling van Nederland 3. De programmering is verworden tot een zouteloos compromis. De netpartners komen er niet uit, dus waar blijft de netmanager? Is hij de sterke charismatische man die met de vuist op tafel slaat of gooit hij de knuppel in het hoenderhok? Netmanager gaat in het spotlicht staan en mompelt: "Ja hoor eens, ik ben ook maar een uitvoerder." Beste netmanager, u bent een tv-fossiel, de lopende memo. Uw enige sprankje hoop ligt in uw resterende ATV-dagen. U bent het stil-blijven-zitten- enverroer-u-niet-type, waar bestuurlijk Nederland nog eens aan ten onder gaat. U bent onder meer de reden dat ik zelf moet handelen om een blijvende verzuring tegen te gaan. Misschien komt er een dag dat de netpartners toegeven dat er geen gezamenlijke netprogrammering mogelijk is. Dan komt de nieuwe netmanager die als uitgangspunt heeft: NPS/VPRO en VARA weer twee eigen uitzendavonden. En de rest opvult met programma's van de restomroepen. Tot die tijd kijk ik, na 11 jaar Nederland 3, een beetje om me heen. Weg bij de VARA? Moet ik dat doen? Zie het als vreemdgaan binnen een huwelijk. Zolang iemand het doet in alle eerlijkheid moet dat geen probleem zijn. Heb ik nu gedaan. Maar mijn lust op dit moment is volkomen verdwenen.

www.hethol.nl

Paul de Leeuw

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad