N R C   H A N D E L S B L A D  -  C O L U M N S
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

PAUL DE LEEUW
Eerder verschenen
columns


JL HELDRING
HJAHOFLAND
ROEL JANSSEN
CS VRIJDAG
ELSBETH ETTY
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
LEO PRICK


LEEUWENBEKJE

14 oktober 2000

Huisbezoek

Paul de Leeuw
Er is een cursus Overleven op de Veluwe. Mensen die uit vrije wil naar de Veluwe verhuizen moeten toch kennismaken met de waarden en normen van die prachtige, eigenzinnige Veluwe...

Kijk, daar loopt een everzwijn. Maar pas op: een everzwijn kan bijten. Zij proeft geen verschil tussen boterham en vingers. Daar hangt de vrolijke witte was in de tuin. Maar niet op zondag. Die dag hangt maar 1 ding boven de Veluwe en dat is de zondagsrust.

Niet alle Veluwse hoge bomen vangen veel wind. Het is genieten, als je de Veluwe echt kent. Haar poëzie, haar prachtige habi... hee, daar loopt een blauwe regenjas!

Een blauwe regenjas, de kop van een everzwijn komt uit de blauwe regenjas: een roze fluorescerende stropdas scheidt nek van kop. Bekend van televisie. Loopt op ongelukkige mensen af en vraagt of ze ongelukkig zijn. Of loopt met zeer verdrietig gehandicapt meisje langs een Brabantse ondernemer (in bubbelbaden) en zorgt dat ze nu voorgoed een wagentje krijgt met harde banden. Hij loopt z'n items zomaar tegen het lijf... Dat is klasse, dat is journalistiek en daarom looptie nu op de Veluwe.

Schouders iets omhooggetrokken zoekt de blauwe regenjas naar het huisje van de moeder van de vrouw die getrouwd is met de biseksuele miljonair. Een waarschijnlijk godvrezend weduwvrouwtje.

Zij die trouwde uit liefde met de man die nu in zijn graf omwentelingen maakt na het horen van het bericht dat Coby, zijn Coby, zich over zou geven aan de hemelse geneugten des Aalsmeerders leven (Endemolius 16:4-6).

De blauwe regenjas wil haar huisje binnendringen en haar toehijgen of zij het niet erg vindt dat Coby is gegaan voor het geld van de van twee walletjes etende miljonair.

Zij herkent hem niet en denkt dat het iemand van de kerkenraad is. Ze nodigt hem uit en vraagt zich even af wat die camera erbij moet.

Ze biedt koffie aan en maalt die nog helemaal back to basics tussen knokige knieën en ze kookt de melk op het gasfornuis in een pannetje. (De cursus Overleven waarschuwt nooit een elektrisch fornuis aan te schaffen als je op de Veluwe gaat wonen.) Door een zeefje wordt de melk in de koffie gegoten (anders komt er een velletje op).

De blauwe regenjas blijft ook binnen aan. Hij kijkt in haar boekenkast en grimast naar de camera: ,,Ze leest Jan de Hartog. Schipper naast God is haar lievelingsboek.''

De weduwe glimlacht naar hem en biedt hem een kleine kokosmakroon aan. Zonder het papiertje aan de onderkant: ze is gereformeerd...

,,Ik vind het verschrikkelijk, meneer. Liefde verdien je, dat kun je niet kopen.''

Blauwe regenjas zweet lichtjes en fluoresceert zich rot in deze kleine benepen ruimte.

,,En het was nog op zondag ook'', helpt hij haar, ,,live werd het op zondag uitgezonden. Jahah, mag dat wel?''

Ze wil hem in de ogen kijken maar slechts twee kleine spleetjes kijken terug. Hij lijkt op een Chinees die continue harde stront schijt.

,,Uw dochters hadden er geen moeite mee.''

,,Het zijn haar zusjes. Die steunen haar.''

,,Waarom steunt u haar niet?''

,,Als kerkenraadslid kunt u zich daar toch wel iets bij voorstellen?''

De blauwe regenjas wordt stil en denkt na... kerkenraadslid. Hij glimlacht en geeft de weduwe een zoen op haar voorhoofd. Hij verlaat het huis met een vreugdevolle gedachte: ik word serieus genomen.

In de sauna maakt de miljonair vrolijkheid met de schanullekes van St. Jezus Eik. Coby belt op zijn kosten met haar zussen. Mobiel nog wel, gadverpielekes!!!

Overleven op de Veluwe. Hoeveel tv-programmamakers zouden daar de afgelopen week niet van gedroomd hebben?

www.hethol.nl

Paul de Leeuw

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad