C O L U M N S  
NIEUWS  |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

DE DRAAD
Eerder verschenen
columns

De column De Draad verschijnt vijf keer
per week.
Lees De Draad en

schrijf Tom Rooduijn rooduijn@nrc.nl

JL HELDRING
HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN
CS VRIJDAG
LEO PRICK


T O M   R O O D U I J N


9 december 1999

Einde proeftijd (2)

Als men mij twee jaar geleden, toen ik met deze rubriek begon, had voorspeld dat ik anderhalf jaar later filmtrailers, videoclips en Polygoon-filmpjes op het volle beeldscherm tevoorschijn kon toveren, had ik dat niet geloofd. De breedbandtechniek die dit mogelijk maakt, vormde voor Bill Gates onlangs de aanleiding om een nieuwe 'digitale mediarevolutie' af te kondigen. Bewegend beeld en geluid gaan de toon op Internet zetten, ten koste van tekst en statisch beeld. En de computer wordt mobiel; het einde van de logge, met kabels aan stekkerdozen verbonden configuratie is in zicht.

Wie mij twee jaar geleden had gevraagd of spaargeld inzetten in een Internetfonds verstandig was, had ik ontkennend geantwoord. Dergelijke fondsen zijn in het afgelopen jaar verdrie- tot vervijfvoudigd. En als men mij had verteld dat eind 1999 de voorzitter van de Europese Commissie zou roepen dat alle Europeanen aan het Internet moeten, had ik dat niet geloofd. Alle scholen, bedrijven en instituten voor gezondheidszorg moeten volgens het gisteren gepresenteerde rapport 'eEurope' het net op, de kosten van telefoon- en kabelverbindingen moeten omlaag en de snelheid daarvan omhoog. Europese lidstaten moeten risicokapitaal beschikbaar stellen voor beginnende Internet- ondernemingen opdat ook hier een 'nieuwe economie' van de grond komt. "Europa maakt onvoldoende gebruik van zijn mogelijkheden en ontwikkelt zich niet snel genoeg naar het digitale tijdperk", schrijft Prodi ter inleiding.

In het verleden heb ik me op deze plek wel eens sceptisch uitgelaten over naar mijn smaak al te hoge verwachtingen die aan Internet werden gesteld. Ook nu frons ik even met de wenkbrauwen als gesproken wordt van een 'historisch project' waarbij de 'enorme potentie van de nieuwe economie' wordt benut om 'een welvarende toekomst voor alle Europeanen' te verzekeren. Natuurlijk wordt de blik naar de Verenigde Staten gewend, waar de technologische ontwikkelingen inderdaad voor een impuls in de economie hebben gezorgd. Maar is daardoor alle Amerikanen welvarendheid ten deel gevallen? Nog altijd zijn het niet of nauwelijks renderende bedrijven die de e-commerce-kar trekken, de tech-fondsen zijn op een luchtbel gebaseerd die op enig moment uit elkaar moet spatten. Mijn scepsis jegens economische jubelverhalen la Prodi is onveranderd, maar ik moet toegeven dat Internet zich in technisch opzicht sneller en spectaculairder heeft ontwikkeld dan ik had verwacht. Als er inderdaad sprake is van een mediarevolutie, dan heb ik over de aanloop daarnaar altijd met plezier gelezen en geschreven.

Deze rubriek houdt volgende week op te bestaan. Het archief van twee jaar De Draad blijft op de site, onder de volgende URL: http://www.nrc.nl/W2/Columns/Draad/archief.html

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)