C O L U M N S  
NIEUWS  |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

DE DRAAD
Eerder verschenen
columns

De column De Draad verschijnt vijf keer
per week.
Lees De Draad en

schrijf Tom Rooduijn rooduijn@nrc.nl

JL HELDRING
HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN
CS VRIJDAG
LEO PRICK


T O M   R O O D U I J N


8 december 1999

Einde proeftijd

"Na twee jaar Snelnet is helaas het moment gekomen waarop we moeten aankondigen dat een verlenging van de proef er niet in zit", luidt de onheilstijding die enkele honderden proefpersonen dezer dagen op hun homepage lazen. Vanaf volgend jaar moet er worden betaald voor de nieuwste zegening van het Internet-tijdperk: ADSL, een supersnelle verbinding die door KPN Telecom wordt aangeboden onder de naam Mxstream (spreek uit: mekstriem). De voorziening die ik als proefkonijn van de geprivatiseerde telefoonaanbieder en Surfnet kreeg, wordt uiterlijk 1 april beëindigd. "Op deze manier wordt u in staat gesteld", schrijft KPN Telecom zalvend, "als u dat wilt, zonder onderbreking over te stappen naar de commerciële ADSL-dienst." Elders staat te lezen dat me dat vijftig gulden per maand gaat kosten, bedrijven een paar tientjes meer.

De voordelen van de razendsnelle verbinding heb ik hier al eens uiteengezet: full screen video van bijvoorbeeld videoclips, filmtrailers en de publieke tv van het afgelopen etmaal, met de snelheid van een muisklik volledige, zelfs ingewikkeld opgebouwde homepages op het scherm en een zeer korte tijd om programmatuur te downloaden. Daarnaast kan je rechtstreeks (publieke) televisie kijken op je computerscherm, je hebt exclusief voor Snelnet geregistreerde concerten en je kan bijvoorbeeld grasduinen in het Polygoon-nieuws- archief en de zwart-wit-filmpjes naar keuze draaien. Buiten de faciliteiten van Snelnet biedt het gestaag groeiende aantal video- aanbieders een zee aan met een muisklik oproepbare filmpjes. Met een hogesnelheidslijn wordt de computer een geheel ander apparaat: een interactieve televisie, een tekstverwerker en een venster op de wereld in één. Mijn dochter van drie neemt na de crèche aan de werktafel plaats om er KRO's Kindertijd te kijken, mijn zoon van zeven vindt er Disney-spelletjes en trailers en de nieuwste clip van Toy Box.

Snelnet maakt van de eigen mogelijkheden optimaal gebruik door er de persconferentie aan te bieden waarmee de nieuwe dienst ten doop werd gehouden door Paul Smits, beoogd opvolger van Wim Dik als bestuursvoorzitter van KPN Telecom. Die legt uit waarom Mxstream (wat was er eigenlijk mis met 'Snelnet'?) beter is dan een snelle verbinding via een kabelnetwerk: kabelnetwerken zijn ontworpen voor 'broadcast- diensten' waarbij iedere gebruiker in een zelfde regio dezelfde signalen ontvangt als alle andere gebruikers in die regio. Mxstream biedt per aansluiting een uniek toegewezen dienst op een unieke koperen telefoonlijn, te vergelijken met een 'oprit'. "Met een kabelmodem deelt u de oprit met andere gebruikers", zette Smits uiteen. "Dit kan tot gevolg hebben dat u, wat de kwaliteit betreft, afhankelijk bent van de intensiviteit van het gebruik door medegebruikers. Met Mxstream via uw telefoonlijn heeft u een eigen oprit waardoor de kwaliteit en veiligheid van de datatransmissie wordt gewaarborgd."

Dit is niet alleen maar een reclamepraatje voor een nieuwe commerciële dienst van KPN Telecom. Smits' opritten worden eerst in de grote steden in de Randstad aangeboden, wat niet fair is tegenover de rest van Nederland. Waarom niet gewacht tot alle telefooncentrales voor Mxstream gereed zijn gemaakt? En over die 'veiligheid' ben ik nog niet zo overtuigd na lezing van een artikel in het in privacy gespecialiseerde e-zine Privacy Times.com, waaruit blijkt dat bij Amerikaanse abonnees van @Home gemakkelijk computermatig kan worden ingebroken. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want doordat niet per telefoontik wordt betaald, blijft, leert de praktijk, de Internet-verbinding dagenlang 'open' staan.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)