C O L U M N S  
NIEUWS  |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

DE DRAAD
Eerder verschenen
columns

De column De Draad verschijnt vijf keer
per week.
Lees De Draad en

schrijf Tom Rooduijn rooduijn@nrc.nl

JL HELDRING
HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN
CS VRIJDAG
LEO PRICK


T O M   R O O D U I J N


2 december 1999

Toekomstmuziek

In het eenmalige blad New, met het thema seks in de toekomst, staan een paar interessante voorspellingen over de computer. Dat het apparaat binnenkort niet meer in de huidige verschijningsvorm op het bureau staat, is in deze rubriek al eens beschreven; niet eerder las ik dat wat op het scherm uiteraard driedimensionaal - te zien is straks ook valt te ruiken. "Er zijn researchlabs die aan technieken werken om digitale informatie om te zetten naar bijvoorbeeld geur", vertelt Hans van der Meer, marketingmanager bij Microsoft in het blad. "Er wordt gedacht aan een manier om atomen en moleculen naar eigen believen te rangschikken om zo het gewenste effect te krijgen."

Geur is een prikkel die bij het proeven een belangrijke rol speelt maar ook het geheugen kan activeren. Met het toevoegen van geur aan de computer zet het apparaat een eerste stap in de richting van de voorspelde 'vermenselijking'. De computer, menen koffiedikkijkers, krijgt emoties dankzij een human interface, een programma dat reageert op de gemoedstoestand van de gebruiker. Volgens Van der Meer cirkelen in de toekomst satellieten rond de aarde die je gezichtsuitdrukking, temperatuur en gedrag registreren en daarop reageren. "Merkt de satelliet dat je dorst hebt? Dan laat hij via een bandje aan je pols weten waar het dichtstbijzijnde punt is waar je wat kunt drinken."

Ook media-adviseur Maurice de Hond denkt dat media, die zich nu beperken tot praat-, kijk- en luisterfaciliteiten, in de toekomst de mogelijkheid van voelen, ruiken en proeven zullen bieden. In plaats van het kastje met het toetsenbord komt er volgens De Hond iets dat wellicht 'wordt ingebracht' en wordt aangestuurd via praten en denken. "Internet creëert een virtuele wereld", voorspelt hij. "Als je je daarin met alle zintuigen kunt bewegen, verplaats je je eigenlijk met lichtsnelheid over de aarde terwijl je atomair op dezelfde plek blijft."

Elkaar op afstand kunnen ruiken, voelen en proeven; het opent perspectief voor 'cybersex', nu nog een terrein dat zich beperkt tot plaatjes, praatjes en filmpjes. Van deze tak van dienst word gezegd dat die een technologische voortrekkersrol speelt. "We zullen de komende jaren overspoeld worden met technologische ontwikkelingen die ervoor zullen zorgen dat we voor een erotisch avontuur de deur niet meer uit hoeven", voorspellen de samenstellers van New, Ferry Schoew en Tom van Staveren. "De slaapkamers zijn straks uitgerust met moderne computerapparatuur die ons dankzij supersnelle verbindingen in staat stelt een geheel nieuw soort seks te hebben met de persoon van onze dromen." Het blad geeft een indruk van de interactieve 'sextoys' van de toekomst: van helmen die auditieve en visuele prikkels verzorgen en kledingstukken met mechanische bewegingsstimulatoren tot en met computerprogramma's die lichaam en geest rechtstreeks met een 'ExtasyBox' (machine-mode) of een partner naar keuze (chat-mode) verbinden. "Het realiteitsgehalte van het contact is hierbij zo hoog", belooft het blad, "dat de virtuele seksreiziger in een andere dimensie zijn/haar hoogtepunt beleeft."

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)