C O L U M N S  
NIEUWS  |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

DE DRAAD
Eerder verschenen
columns

De column De Draad verschijnt vijf keer
per week.
Lees De Draad en

schrijf Tom Rooduijn rooduijn@nrc.nl

JL HELDRING
HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN
CS VRIJDAG
LEO PRICK


T O M   R O O D U I J N


2 november 1999

Enquête

Het is sinds kort meer dan alleen een zoekmachine; Altavista is een volledig opgetuigd servicekanaal. Wie er een zoekopdracht laat uitvoeren, stuit steevast op een irritant knipperend venstertje met een enquête van de familie-portal About.com, waarin vragen als: 'Zou prostitutie moeten worden gelegaliseerd?', 'Bent u een nazi?' of 'Bestaat liefde op het eerste gezicht?' Blikvangers die uitnodigen tot deelname, waardoor weer meer geld voor advertenties kan worden gebeurd. Op de vraag over de legalisering van prostitutie antwoordde zestig procent met 'ja' en veertig met 'nee'. Opmerkelijker is het aantal deelnemers: 118.269. Wie had, in de tijd dat gekwelde enquêteurs van deur tot deur trokken - en deze vaak voor hun neus kregen dichtgeslagen -, kunnen vermoeden dat aan zoiets meedoen nog eens een attractie zou worden?

Een andere vraag van About.com betrof 'cyberseks': geeft dit verschijnsel echt bevrediging of is het smakeloos bedrog. Bij de enquête is een plaatje afgedrukt waarop we een reusachtige getatoeëerde bajesklant likkebaardend zien intikken 'Ik heb lang blond haar tot aan mijn grote borsten, mijn rode mond is sappig... ', terwijl aan de ander kant van de lijn een scharminkelige puber opgewonden antwoordt: "Oh, Rita! Mijn gespierde lichaam trilt van begeerte. Ik wil je nu!! ' Ondanks deze hekelcartoon was de mening ongeveer 50/50 voor en tegen cyberseks, op het moment dat er 21.729 mensen hadden gereageerd. Bij de poll worden ook toelichtingen van de geënquteerden gepubliceerd. Aan de tijdcodes bij de reacties is te zien hoe razend populair deze vorm van klantenbinding is: een tot enkele mails per minuut. Opvallend is dat vooral de tegenstanders hun stem van een mededeling voorzien.

"De gelijke stemmen laten zien hoe diep we moreel gezonken zijn", zegt een deelnemer; een andere: "Ik denk niet dat het bedrog is, maar wel tijdverspilling en uiterst smakeloos." Omvat het begrip 'cyberseks' alle seksualiteit via het net, dus ook het raadplegen van pornosites, of betreft het alleen interactief contact tussen twee of meer mensen? "Is cyberseks met iemand anders echt?" las ik elders in een artikel over dit onderwerp, dat cyberseks definieerde als telefoonseks via de computer. "Deze technologie roept verscheidene vragen over ontrouw op. De meeste mensen beschouwen zelfbevrediging niet als ontrouw, evenmin als telefoonseks. Maar als de betrokkenen cyberseks als méér, als 'echt' seksueel verkeer beschouwen?" Die kans neemt toe naarmate Virtual Reality-technieken verbeteren en seksualiteit in cyberspace als omschreven in de boeken van William Gibson, werkelijkheid wordt. Tegen die tijd kan de Realdoll (zie De Draad van vrijdag jongstleden) niet alleen via het net naar eigen voorkeur worden samengesteld, maar ook virtueel naar huiskamer of kantoor worden getransporteerd. Bedriegt de man die dat doet straks zichzelf of zijn partner?

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)