C O L U M N S  
NIEUWS  |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

DE DRAAD
Eerder verschenen
columns

De column De Draad verschijnt vijf keer
per week.
Lees De Draad en

schrijf Tom Rooduijn rooduijn@nrc.nl

JL HELDRING
HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN
CS VRIJDAG


T O M   R O O D U I J N


28 oktober 1999

De mobi-pc

Kleiner, meer mogelijkheden en krachtiger, dat zijn de sleutelwoorden waarmee de pc waarachter u zit binnen afzienbare tijd moet veranderen in een handzaam, multifunctioneel apparaatje. Daar wordt tenminste door de verschillende telecommunicatie- en pc-bedrijven hard aan gewerkt. Er is een nieuwe standaard ontwikkeld door Motorola, meldt PC World, iTAP genaamd, waarmee de telefoontoetsen dankzij 'intelligente' combinatieherkenning ook als lettertoetsen kunnen worden gebruikt.

Ericsson werkt aan een 'Chatboard', een mobiele telefoon met toetsenbord waarmee draadloos en schriftelijk kan worden gekakeld, een toepassing die volgens de industrie 'echt' mobiel bellen in populariteit nog gaat overtreffen. Je kan in het venstertje zien of de geadresseerde ook stand-by is en het is goedkoper, sneller en gemakkelijker dan een telefoongesprek. Het apparaatje van de toekomst verenigt de mogelijkheden van het world wide web en e-mail met die van de mobiele telefoon, SMS en 'WAP' - Wireless Application Protocol, een mobiele telefoontechnologie voor spraak-, tekst- en interactieve diensten. Aan de toepassing hiervan wordt nu door de verschillende Nederlandse telefonie-aanbieders de hoogste prioriteit gegeven. De 'office hopper' van de volgende eeuw reist al 'wappend' met zijn beeldschermtelefoon door de wereld van Peter Stuyvesant. Daarin worden op het vliegveld hotel en theater in de plaats van bestemming geboekt, in het vliegtuig wat aandelentransacties verricht en bij aankomst de laatste nieuwsberichten bekeken. Uiteraard heeft de reiziger gedacht aan voldoende entertainment als er on-line niets meer te beleven valt: uit zijn mobieltje tovert hij naar keuze een speelfilm, shoot 'em up-spelletje of digitaal videofilmpje van vrouw en kinderen tevoorschijn.

Bij berichtgeving over al dit soort snufjes, die door de fabrikanten steevast als de toekomstige standaard worden aangeprezen, gaat het mij duizelen en niet alleen vanwege de steeds weer nieuwe afkortingen. Is er een grens aan de gretigheid naar het nieuwste dat de technologie vermag? Bestaat er een apparaten-verzadigingspunt? Zapt en wapt hier straks iedereen zich een ongeluk, zoals de afgelopen jaren half Nederland amechtig moest geloven aan mobiele telefonie en Internet? Dat zou in elk geval in het straatbeeld weer een drastische verandering teweegbrengen: waren we net gewend geraakt aan de hardop bellende mens, treffen we straks op elke straathoek een glazig toetsende wapper aan. Die communiceert in elk geval met meer privacy - en voor de omstanders een stuk rustiger. Althans, tot het moment dat het handcomputertje is uitgerust met spraaktechnologie.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)