C O L U M N S  
NIEUWS  |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

DE DRAAD
Eerder verschenen
columns

De column De Draad verschijnt vijf keer
per week.
Lees De Draad en

schrijf Tom Rooduijn rooduijn@nrc.nl

JL HELDRING
HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN
CS VRIJDAG


T O M   R O O D U I J N


6 oktober 1999

Cybergespuis


"Cybercity bestaat inmiddels uit 2,5 miljoen inwoners", stelde woordvoerder Folgerts van het Korps landelijke politiediensten (KPLD) in Het Parool. "Het werd tijd dat die stad ook een eigen politiekorps krijgt." Vooralsnog patrouilleren vijftien cybercops dagelijks over het net om onregelmatigheden te signaleren. Maar als de groei van het Internet gelijke tred houdt met die van het net zelf (in Nederland sinds de invoering van 'gratis' Internet alweer een half miljoen aansluitingen erbij), dan mag het aantal cybercops nu al drastisch worden uitgebreid. En hoe aardig Folgerts' beeldspraak ook is gevonden, hij slaat nergens op: als er al sprake is van een cyberstad, dan bestaat die uit een paar honderd miljoen inwoners die zich van lokaal opgeworpen barrières niets aantrekken.

Het enorme succes van bijvoorbeeld de online-koninginnedagverkoop heeft al verschillende vormen van oplichting opgeleverd, die leidden tot betalingen aan obscure, onnaspeurbare 'verkopers'. Ook het probleem van de wereldwijde verspreiding via Internet van tekst, geluid en beeld waarop auteursrecht rust, biedt nog geen pasklare oplossing, evenmin als de vrije verkoop van lokaal streng gereguleerde medicijnen en drugs. Het ligt dan ook erg voor de hand dat er een soort 'Internetpol' komt om cybergespuis op te sporen. Dat zou een politieafdeling moeten zijn die, anders dan in het gewone leven, werkt in nauwe samenwerking met het ICT-bedrijfsleven. In de Verenigde Staten onstonden onlangs vanuit de industrie nieuwe initiatieven om netbewoners de juiste gedragsregels bij te brengen, aldus een [artikel in de New York Times LINK http: //www.nytimes.com/library/tech/99/10/cyber/capital/05capital.html].

Zowel de Information Technology Association of America (ITAA) als de Internet Alliance willen jongeren verantwoordelijkheid en netiquette bijbrengen en in de gevaren van hacken onderwijzen. De Internet Alliance wil bovendien de veiligheid van consumenten en kinderen verbeteren. Ondertussen bestudeert een werkgroep, aangesteld door de regering-Clinton, de groei van cybercrime en de vraag in hoeverre de huidige wetgeving in staat is mensen en informatie op de elektronische snelweg te beschermen.

De ITAA-voorzitter beklemtoont in het artikel de noodzaak om jongeren van een juist Internetgebruik te overtuigen. "Veel van de problemen die ontstaan door de groei van Internet", zegt Harris Miller, "komen niet voort uit weloverwogen criminele of terroristische bedoelingen. It's just kids fooling around." Maar het zijn niet alleen de kids die een lesje moet worden geleerd, ook in het justitiële apparaat bestaat nog veel Internet-onbegrip. Een werkgroep van de Internet Alliance gaat wereldwijd juristen opleiden over nieuwe Internet- technologieën en de plichten en rechten van de cyberburger. De hedendaagse cybercop krijgt een ouderwets opvoedende taak.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)