" + txt + "

") parent.bottom.document.close (); } // end hiding -->
C O L U M N S  
NIEUWS  |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

DE DRAAD
Eerder verschenen
columns

De column De Draad verschijnt vijf keer
per week.
Lees De Draad en

schrijf Tom Rooduijn rooduijn@nrc.nl

JL HELDRING
HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN
CS VRIJDAG


T O M   R O O D U I J N


19 juli 1999

Harry de Wit (1)

De toekomst van de media kan puur inhoudelijk worden beschouwd, zoals musicus Brian Eno onlangs deed in het VPRO-programma De Nieuwe Wereld. "De toekomst van de televisie ligt niet in een intelligent gesprek tussen twee mensen, maar in het soort programma's dat Jerry Springer maakt waarin mensen openhartig over hun leven vertellen", zei Brian Eno. "Ook al zijn het vreselijke programma's, we kunnen er van leren. Ze laten namelijk zien hoe de basis van de culturele piramide de top gaat vormen. Jerry Springer en zijn gasten doen ons niet na, wij doen hen na. De televisietoekomst wordt niet door het beste, maar door het slechtste bepaald en is vol programma's met persoonlijke onthullingen en geopenbaarde geheimen."

Bekijk een Realvideofragment
In het videofragment introduceert Harry de Wit interactieve televisie voor elk individueel gezinslid

Nadenken over de toekomst van de media kan echter ook vanuit technisch oogpunt, zoals BitMagic-directeur Michiel Frackers vorige week in deze rubriek deed. Volgens hem gaan mediavormen (websites, omroepen), terminals (pc, televisie, telefoon) en infrastructuur (kabel, telefoonlijn, ether) tegelijk fragmentariseren en versmelten. De gewone telefoon, de computer, de gsm, de elektronische agenda en de televisie zullen zullen volgens Frackers in de toekomst allemaal met elkaar communiceren.

Harry de Wit, Business Consultant Publishing bij Cap Gemini, baseert zijn voorspelling van de mediatoekomst op zowel de inhoud als de techniek. In de ontvangstruimte van het IT-bedrijf staat een groot scherm, verbonden met een draadloos toetsenbord. De Wit, afkomstig uit de wereld van het 'papieren uitgeven', houdt, alvorens een demonstratie van futuristische interactieve tv te geven, een enthousiast exposé over de ongekende gevolgen van nieuwe communicatiemedia. De uitvinding van de microprocessor acht hij ten minste even revolutionair als die van de stoommachine. "Vergelijk de ontwikkeling van de wereldwijde infrastructuur voor communicatie met die van het spoorwegnet. Net als toen weten we nu volstrekt niet hoe de samenleving er over enige decennia uitziet. Toekomstvoorspellers gaan vaak uit van het bestaande, maar bij de media is dat hachelijk."

In de meeste huishoudens bevinden zich een televisie- en een computerscherm, waarvan de techniek steeds meer overeenkomsten vertoont. "De pc staat in de werkkamer’’, zegt De Wit, "waar je rechtop aan je bureau zit, vrijwel altijd alleen. Op dat moment ben je rationeler dan zittend voor de televisie in de woonkamer. Daar speelt het apparaat een dominante rol, de meubels worden er omheen gegroepeerd. Naar de tv kijk je emotioneler, en vaak met meer dan een persoon. Maar de televisie is al dertig jaar ongeveer hetzelfde; er zijn kleur, stereo, breedbeeld en meer zenders gekomen, maar wezenlijk is het ding niet veranderd. Wat hebben onderzocht is: hoe kunnen we de televisie mooier maken en meer functionaliteit geven, door hem met de pc te integreren?’’

(Wordt morgen vervolgd)

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)