C O L U M N S  
NIEUWS  |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

DE DRAAD
Eerder verschenen
columns

De column De Draad verschijnt vijf keer
per week.
Lees De Draad en

schrijf Raymond van den Boogaard boogaard@nrc.nl

JL HELDRING
HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN
CS VRIJDAG


R A Y M O N D   V A N   D E N   B O O G A A R D


29 juni 1999

De Draad wordt deze week geschreven door Raymond van den Boogaard

Programmagidsen

Multiguide heet het project wijds. Veronica stelt zich voor ons ermee rond te leiden in het enorme aanbod aan radio, televisie, Internet en gedrukt papier. Maar het resultaat is nogal teleurstellend. Want het blijkt dat je gewoon moet aanklikken en je dan door het aanbod moet heenworstelen: eerst een klikje voor televisie, en dan voor de zender van je keuze, waar dan alle programma's keurig met tijden onder elkaar verschijnen.

De Multiguide heeft derhalve hetzelfde nadeel als een ouderwetse programmagids: een heel werk nog, het doorspitten van al die kolommen en dan nog kun je uit de vaak zeer summiere informatie niet opmaken of er een uitzending is die nu juist voor jou geschapen is.

Toch is de juiste programmagids voor de haastige gebruiker al uitgevonden: www.eurotv.com. Door middel van een cookie wordt je eigen zendervoorkeur uit Nederlandse-, Belgische-, Franse-, Britse-, Duitse en nog wat zenders vastgelegd, en wel voor eeuwig: de computer is nu al twee jaar lang mijn, door schotelbezit nogal omvangrijke, voorkeur niet vergeten.

Dan hoef je alleen nog maar het gewenst tijdvak in te voeren, eventueel nog de genres waartoe de lijst beperkt kan worden en de vraag of je wel of niet nadere programma-informatie wilt zien doorgegeven.

Het is een uitstekende service, bijna altijd goed van data voorzien. Het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als door het aanklikken meteen het gewenst programma begon of in tv-ontvanger of recorder werd ingeprogrammeerd. Maar op dergelijke vormen van integratie van Internet en televisie is het nog even wachten.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)