C O L U M N S  
NIEUWS  |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

DE DRAAD
Eerder verschenen
columns

De column De Draad verschijnt vijf keer
per week.
Lees De Draad en

schrijf Raymond van den Boogaard boogaard@nrc.nl

JL HELDRING
HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN
CS VRIJDAG


R A Y M O N D   V A N   D E N   B O O G A A R D


28 juni 1999

De Draad wordt deze week geschreven door Raymond van den Boogaard

Moderne techniek

De wonderen van de moderne techniek zijn betrekkelijk. In Kosovo is dat weer eens gebleken. Niet alleen toonden de Servische autoriteiten zich betrekkelijk ongevoelig voor de dreiging van Navo- precisiebombardementen, maar ook hebben deze bombardementen opvallend weinig militaire schade aangericht.

Correspondenten van zowel de BBC als de New York Times laten vanuit het inmiddels door de Navo in bezit genomen gebied weten, dat de enthousiaste verhalen van Navo- woordvoerders over uitgeschakelde tanks en ander gepantserd oorlogstuig grotendeels op niets berustten.

Dat wil zeggen: misschien was de Navo zelf wel oprecht overtuigd van de toegebrachte schade aan de Joegoslavische hardware, maar de Servische oorlogspartij te velde wist wel beter: een groot deel van de spectaculaire hits, waarvan sommige op video vertoond tijdens Navo- briefings, hadden betrekking op kunstig met karton en zilverpapier in elkaar geflanste, zogeheten decoys speelgoed met andere woorden.

Dit alles zou natuurlijk om te lachen zijn, als die Navo-bommen niet tegelijkertijd écht waren geweest. We weten dus nu dat de veelgeroemde chirurgische oorlog gericht op de Servische militaire mogelijkheden een lachertje was, en dat het vooropgestelde doel - het verhinderen van grootscheepse ethnische zuivering in Kosovo niet is bereikt.

Maar de Navo-oorlog is wel gewonnen, en deels ook door de bommen. Maar dan niet die op de bad guys, maar gewoon die op de economische capaciteit en de infrastructuur en af en toe de bevolking van Kosovo en Servië zelf.

Sinds het bombardement op Dresden in de Tweede Wereldoorlog lijkt er, alle nieuwe techniek ten spijt, dus nog niet zo heel veel veranderd of vooruitgegaan.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)