C O L U M N S  
NIEUWS  |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

DE DRAAD
Eerder verschenen
columns

De column De Draad verschijnt vijf keer
per week.
Lees De Draad en

schrijf Raymond van den Boogaard boogaard@nrc.nl

JL HELDRING
HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN
CS VRIJDAG


R A Y M O N D   V A N   D E N   B O O G A A R D


24 juni 1999

De Draad wordt deze week geschreven door Raymond van den Boogaard

Le Monde

En weer is het web een klein beetje interessanter geworden: Le Monde , een der beste kranten ter wereld, is dagelijks voor een groot deel op het web te lezen. Dat was al zo, maar dan moest je er per nummer vijf fransen franken voor neerleggen, nadat je daarvoor eerst bij het systeem Klebox, een dienst van de bank Parisbas een tegoedje openen.

Het kan trouwens nog steeds, maar wie de rijk voorziene electronische editie van Le Monde ziet, komt niet gauw op het idee om ook nog eens te betalen. Daarvoor maakt het geheel te zeer de indruk al aardig compleet te zijn. In tegenstelling tot een papieren krant wordt de electronische Le Monde ook nog op gezette tijden geactualiseerd.

De webeditie biedt ook nog eens het voordeel dat je in het buitenland en in de Franse provincie de krant niet meer met een dag vertraging hoeft te lezen. Le Monde verschijnt in Parijs als middagkrant en is buiten de grote steden in de provincie, en ook bij ons, pas 's middags verkrijgbaar.

Het is natuurlijk wel de vraag of de talrijke prestigieuze gastschrijvers van Le Monde ook in de electronische editie zullen verschijnen. De krant is immers met name een krant voor het debat, meer eigenlijk dan voor het nieuws. Met de electronische editie lanceert Le Monde ook Le Monde TV, waarop ontmoetingen met redacteuren te zien zijn in Real Media. Die zijn te zien via het Franse CanalWeb, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het verzorgen van webradio en televisie voor derden.

Le Monde reageert met al deze vernieuwingen op de concurrentie van het ochtendblad Libération , dat al ongeveer een jaar voor een aanzienlijk deel op het web te lezen is - een uitkomst voor als deze, mijn favoriete krant weer eens in de distributiekanalen naar Nederland is blijven steken.

Beide kranten hebben nu ook hun multimedia-bijlage. Ze zijn daar in Frankrijk wel een klein beetje verder dan bij ons op mediagebied, zowel op televisiegebied als nu met webedities van dagbladen. Maar dat wisten we al.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)