C O L U M N S  
NIEUWS  |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

DE DRAAD
Eerder verschenen
columns

De column De Draad verschijnt vijf keer
per week.
Lees De Draad en

schrijf Raymond van den Boogaard boogaard@nrc.nl

JL HELDRING
HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN
CS VRIJDAG


R A Y M O N D   V A N   D E N   B O O G A A R D


22 juni 1999

Handicap

Een van de handicaps voor de ontwikkeling van Internet in Frankrijk is het bestaan van de Minitel, een via de telefoonlijn functionerend geheel van databanken waarop miljoenen Fransen zijn aangesloten.

De meeste praktische zegeningen van Internet (weersverwachting, wat is het laatste nieuws, wat is er vanavond op de televisie) zijn ook per Minitel beschikbaar. Het schermpje is klein, de mogelijkheden tot fraaie lay out zoals we die van het web kennen onbestaanbaar - maar toch zien veel Fransen de overstap naar zo'n dure computer niet zo in.

Dat is begrijpelijk, al is het voor de bezitter van een echte computer - bijvoorbeeld in Nederland wellicht moeilijk voorstelbaar terug te moeten naar zo'n onbeholpen schermpje met maar een paar lettertjes en zonder de mogelijkheid op links door te klikken.

Wel heeft de Minitel een mogelijkheid die voor Internet nog grotendeels toekomstmuziek lijkt: betaling. Bijna iedere site' in het systeem heeft een tarief per minuut aansluiting, zodat het doodeenvoudig is om betaalde diensten aan te bieden.

Minitel is sinds een jaartje of wat ook voor het buitenland beschikbaar. France Télécom biedt de mogelijkheid om, onder gebruikmaking van een creditcard, een tegoed vast te stellen, en dan maar Minitellen. Ik maak er gebruik van om een bepaalde, mij dierbare databank te raadplegen. Dat kost van 5,5 frank per minuut, maar je kunt vragen om de items die je wilt bewaren gratis naar je toe te emailen.

Die databank werkt prima, maar de kunst is om er verbinding mee te krijgen. Want de software die France Télécom (gratis) ter beschikking stelt om de verbinding met de Mintel te leggen is van het fragiele genre. Er kan bij U thuis natuurlijk heel anders zijn, maar het volledige programma waarmee de pc naar Mintel zou moeten doet het op bij mij helemaal niet. Gelukkig is er ook nog een plug-in voor op de webbrowser, welke na enkele pogingen om in te loggen meestal tot succes leidt.

www.minitel.fr

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)