C O L U M N S  
NIEUWS  |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

DE DRAAD
Eerder verschenen
columns

De column De Draad verschijnt vijf keer
per week.
Lees De Draad en

schrijf Tom Rooduijn rooduijn@nrc.nl

JL HELDRING
HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN
CS VRIJDAG


T O M   R O O D U I J N


15 juni 1999

Internet-knusheid

Al vertegenwoordigt het inmiddels een miljardenindustrie en is het voor tientallen miljoenen een alledaags electronisch gereedschap, uit bepaalde Internet-regionen stijgt nog de onmiskenbare indruk van knusheid op, van ons-mailt-ons en we-surfen-hier-gezellig en we-chatten- hier-zo-fijn. Dat komt niet alleen omdat de Internet-bevolking valt onder te verdelen in honderdduizenden 'gemeenschappen' met overeenkomstige belangstelling en gedachtengoed. Het komt ook omdat een verstokt gezelschap internet-pioniers nog altijd geneigd is aan het web bovenmenselijke kwaliteiten toe te schrijven.

In Wired las ik over een groep Internetgebruikers die pressie op het Vaticaan uitoefent om een patroonheilige voor het nieuwe medium uit te roepen. De actiegroep is een stap naderbij gekomen met de aanwijzing door de Katholieke Kerk van de heilige Isidoor (556 - 636) van Sevillia als kandidaat-Internet- heilige. Isidoor was een intellectuele monnik die een twintigdelig woordenboek schiep met een boomstructuur die verwantschap vertoont met de eerste databanken. Door in deze 'Etymologieën' een geweldige hoeveelheid informatie hanteerbaar te maken kan Sint Isidoor worden beschouwd als een verre voorvader van de Internet-ontwikkelaars.

Maar er zijn meer kandidaten, zoals de vijftiende eeuwse heilige San Pedro Regalado, die op twee plaatsen tegelijk verscheen en daarmee de titel van allereerste browser zou verdienen. En er is de hedendaagse Catalaanse heilige Santa Tecla, wier site absolutie verleent als de bezoekers mailbommen hebben verzonden, niet betaalden voor shareware of zondige sites bezochten. Stijgend met stip op de Internet-heiligenlijst is, sinds de slachtpartij op de Columbine High School in Littleton, Cassie Bernall, het 17-jarige meisje dat 'Ja' zei toen haar aanstaande moordenaar haar vroeg of ze in god geloofde.

Rond geen van de gedode scholieren in Littleton is zo'n vereringscultus uitgebarsten als rond Cassie. Haar geloofsbekentenis wodt nog eens extra heldhaftig, leert bezoek aan een paar van de vele Cassie-Internetsites, doordat de scholiere eerst in de ban was van hetzelfde magische noodlotsdenken dat de Trenchcoat mafia er op nahield. Na een door haar ouders afgedwongen bezoek aan een christelijk jeugdkamp was ze bekeerd. Nu gaan er in de Verenigde Staten stemmen op om Cassie tot martelares te verheffen. Haar moeder Misty werkt aan het boek 'She said Yes; The unlikely Martyrdom of Cassie Bernall', waarin het beslissende moment centraal staat "waarop het meisje niet koos voor het bedenkelijke pad van haar moordenaars". Een boek, kortom, over 'de oorlog tussen goed en kwaad die in ieder mens woedt'. De opbrengsten gaan naar een liefdadige, naar Cassie vernoemde stichting; haar ouders nemen genoegen met Internet-onsterfelijkheid.

De gezelligheid op Internet zal nog eens aanzienlijk worden bevorderd door een paar nieuwe vindingen, waarover ik eveneens in Wired las. Met de omstreden software 'Third Voice' kunnen bezoekers van sites 'Post- It'-stickertjes met commentaar achterlaten, die door anderen met dezelfde programmatuur kunnen worden gelezen. Maandag wordt door een Israelisch bedrijf dat luistert naar de omineuze naam Hypernix het technische snufje Gooey gelanceerd, waarmee de bezoeker van een site met een andere bezoeker chatsgewijs in contact kan treden.

Met Gooey en Third Voice verplaatst het netkletsen van de besloten omgeving van de chatroom naar de onbeperkte ruimte van het wereldwijde web. Bezoekers van Cassie-sites kunnen binnenkort gezamenlijk hun martelares bewenen. En wie de Draad leest, kan met iemand in een ander werelddeel mijn stijl of onderwerpkeuze door de mangel halen. Elke site wordt potentieel mikpunt van bloemen en tranen, eieren en tomaten - en trefpunt van verwante zielen.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)