C O L U M N S  
NIEUWS  |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

DE DRAAD
Eerder verschenen
columns

De column De Draad verschijnt vijf keer
per week.
Lees De Draad en

schrijf Tom Rooduijn rooduijn@nrc.nl

JL HELDRING
HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN
CS VRIJDAG


T O M   R O O D U I J N


25 mei 1999

Tom Rooduijn is met vakantie. De Draad wordt deze week geschreven


Zappen


Soms ben ik toch echt een beetje kwaad op mezelf. Dan heb ik weer uren doorgebracht achter het computerscherm en op internet. En waar komt het per saldo allemaal op neer: een hoop niets. Het is net als met een avondje zappen voor de televisie. Als je niet oppast, heb je aan het einde van de avond niets gezien, laat staan iets van waarde.

Het zijn echter niet zozeer de oppervlakkig langs gesurfde pagina's, waar ik mijn tijd mee verdoe. Ik behoor niet tot degenen die regelmatig de zoekmachine aanzetten en dan honderden verwijzingen vinden die allemaal moeten worden nagegaan. De begrippen die ik wel eens opzoek - en dan bijna altijd voor mijn werk - leveren over het algemeen slechts enkele tientallen verwijzingen op. En voor de rest surf ik eigenlijk alleen maar langs sites die ik al ken en waarvan ik weet dat ze een zekere kwaliteit bieden.

Nee, het grote tijdverdoen heeft in mijn geval betrekking op het updaten of binnenhalen van software. Zoveel gebruik ik er eigenlijk niet van: Netscape Communicator, Opera, McAfee Virusscan, Real Player G2, Free Agent. Maar het aantal updates op die software is verbazingwekkend. Vooral Netscape en Real Player kunnen er wat van, waarbij men dan meestal nalaat om te vertellen waarvoor die updates nu eigenlijk goed zijn. De gebruiker wordt geacht braaf aan te nemen dat men het beste met hem voor heeft en haalt de tienduizenden bytes binnen. Soms is er ook duidelijk een verbetering: de Real Player G2 werkt zeker zeer veel beter dan zijn voorgangers.

Maar vaak ook kun je vermoeden dat de update er alleen voor het genoegen van de exploitanten van de Real Player is. Dan is het enige wat je ervan merkt een nieuwe link in het programma naar een commerciële aanbieder die ik toch niet wil zien of horen. En wat de Netscape Communicator betreft: elke keer hoop ik weer dat de talrijke bugs in het programma, door een apart programmatje in mijn computer trouw gemeld aan de Netscape-centrale, door de volgende versie verholpen zullen zijn. Maar dan komen er weer nieuwe bugs om gemeld te worden.

Nee, het is voor een technische nul als ik ben, nog steeds behoorlijk klungelen op internet. Lange tijd heb ik gedacht dat ik beter af zou zijn als ik betaalde voor mijn software. Maar het tegendeel is het geval: de webbrowser Opera, waarvoor ik betaalde, kreeg ik na een week al niet meer aan de gang en voor de gratis update waarop ik eerder deze maand recht bleek te hebben, gold precies hetzelfde.

En de McAfee Virus Scan, waartoe ik in deze virusrijke tijden had besloten, liet al twee weken na aanschaf weten in een geheel nieuwe versie te zijn uitgekomen. Die mocht ik zeker gratis downloaden, maar toen was ik natuurlijk ook alweer een uurtje verder.

Met enige regelmaat neem ik mij voor, de downloads de downloads te laten. Maar ja, dan wil je iets zien en dan kan dat alleen maar door een of andere plug in. En dan stromen ze binnen: de MP3-players en andere flauwekul, waarvan ik weet dat ik ze over een paar dagen weer van mijn harde schijf af zal halen. Want die de-installeerfunctie van Windows, die werkt als de beste. En snel ook, aanzienlijk sneller dan de installatie van programma's meestal kost.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)