C O L U M N S  
NIEUWS  |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

DE DRAAD
Eerder verschenen
columns

De column De Draad verschijnt vijf keer
per week.
Lees De Draad en

schrijf Tom Rooduijn rooduijn@nrc.nl

JL HELDRING
HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN
CS VRIJDAG


T O M   R O O D U I J N


16 april 1999

Voyeurisme


,,Voyeurisme heeft de toekomst'', roept een reclamepsycholoog in een artikel in USA Today over de opmars van de webcam op Internet. ,,Het geeft de consument de mogelijkheid van de-ervaring-zonder-de-risico's.'' De mogelijkheid om consumenten in de beslotenheid van hun huiskamer anderen in hun persoonlijke omgeving te laten bekijken, vervult op dit moment marketingstrategen met opwinding. Want 'het werkt', blijkt uit het artikel.

Neem de site van een grote keten van gezondheidswinkels, [Health Shop LINK www.healthshop.com] , waar 24 uur per dag een 29-jarige vrouw te volgen is die volledig leeft volgens de Health Shop-regels en -produktvoorschriften.

Danielle (roepnaam: Dani), die overmorgen in het huwelijk treedt, was de eerste. Om de mooiste dag van haar leven in optimale conditie tegemoet te treden, verving ze de Marlboro Lights, de diepvries-pizza's en het Häagen-Dazs-ijs voor verse groenten, tofu en zelfgeperste sinaasappels en begon ze met het slikken van calcium- en vitaminepreparaten - uiteraard betrokken van de Healh Shop. De kijkers zagen de vrouw met haar aanstaande meestal op de bank tv zitten kijken, in de keuken vruchten persen of op kantoor achter de computer werken. Toch is de Healthcam zo'n succes, dat de keten nieuwe live-gezondheidskuren voorbereidt.

Als Dani straks bevalt van een gezonde baby, kan die, verblijvend op de crèche, door haar moeder op kantoor met een webcam in de gaten worden gehouden. Postnatale depressie? [1-800 Therapist Network LINK www.1-800-therapist.com ] laat sinds maart via de webcam kijkers toe bij psychotherapeutische sessies, waarmee de 'mediatherapeut' is geboren. Is vader toe aan een medische ingreep? Op de site van Health Shop zijn tal van live-operaties te zien, van hersenchirurchie tot een prostaatbehandeling. Ook een bevalling en een crematie hebben al op Internet plaatsgehad. Zo wordt het leven van begin tot eind digitaal gedocumenteerd en voor iedereen toegankelijk, precies als in de film The Truman Show.

Het enige verschil: Truman wist eerst van niks, en ervoer zijn openbare leven, toen hij erachter kwam, als een kwelling. Voor de webcam geven de kandidaten zich vrijwillig bloot.

Zijn er overeenkomsten tussen dit 'technologisch voyeurisme' en de 'Remote Control-oorlog' zoals die nu woedt? De heroïek van de alerte, burgerdoelen sparende gevechtsvlieger past uitstekend in de belevingswereld van de met computerspelletjes opgegroeide Internet-generatie. Webcam en oorlog-op-afstand hebben de paradox van de betrokken onbetrokkenheid gemeen, het deelnemen en er toch niet zijn. Groot is de schrik als in deze computeroorlog ineens toch burgerslachtoffers vallen, zoals de kijkers naar de Truman Show schrokken toen de hoofdpersoon ineens uit zijn rol viel. De oorlog leek tot dat moment niet 'echt'; de technologie stelde ons toch in staat tot het voeren van een 'schone' oorlog? De foto van de passerende trein, gemaakt vanuit het neusgat van de bom die de spoorwegovergang moest raken, was daarom zo intrigerend: in één beeld de precisie èn de feilbaarheid van de technologie.

De illusie van de-ervaring-zonder-de-risico's is met de beelden van het getroffen vluchtelingenconvooi definitief doorbroken: oorlog is nu eenmaal vuil.

NB: Door een technische storing verscheen er gisteren geen nieuwe Draad, waar voor onze excuses.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)