C O L U M N S  
NIEUWS  |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

DE DRAAD
Eerder verschenen
columns

De column De Draad verschijnt vijf keer
per week.
Lees De Draad en

schrijf Tom Rooduijn rooduijn@nrc.nl

JL HELDRING
HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN
VRIJDAG


T O M   R O O D U I J N


18 maart 1999

Webby's


Het is weer prijzentijd. Terwijl de smoking-verhuurbedrijven overuren maken worden in Los Angeles vrijwel tegelijkertijd de Oscars en de Webby Awards uitgereikt. De wereld van het web-ontwerp kent zijn eigen 'Academy' die de genomideerden aanwijst: de International Academy of Digital Arts and Sciences. Net als bij de filmprijzen zijn er categoriën waarin kan worden gewonnen: Kunst, handel, gemeenschap (niet in de scabreuze betekenis van het woord), onderwijs, mode, film, geld, spelen, gezondheid, humor, modern leven, muziek, nieuws, politiek en recht, tijdschriften, radio, wetenschap, sport, technisch vernuft, tv reizen en 'weird'. In elke categorie zijn vijf genomineerden. Deze prijs moge misschien wat minder prestigeus zijn dan de Oscar, Nederland mag zich verheugen in één Webby-Award-genomineerde: Kristi van Riet die de 'Play'-site van de jongste manifestatie van het Vormgevingsinstituut 'Doors of Perception' ontwierp. Gaat een Nederlander daadwerkelijk met een Webby naar huis, dan is dat voor het eerst in de geschiedenis van deze prijs.

Het webontwerp is nog maar een heel jonge tak van grafische vormgeving. Een jaar of vier geleden zat ik in de redactie van het uiterst modern vormgegeven tijdschrift 'Blvd.' dat als 'portfolio' van jong ontwerptalent fungeerde. Nadat de redactie had besloten de inzendmogelijkheden te verruimen naar fotografen, reclamemakers en modeontwerpers, stelde ik voor hier ook webdesigners bij te betrekken. Mede-redacteur Anton Beeke, de nestor van het Nederlands ontwerp, keek of hij water zag branden: nooit van gehoord. Nu is webdesign niet alleen een veelgevraagd specialisme, de mensen die erin uitblinken kunnen in korte tijd behoorlijk rijk worden. Geen bedrijf kan het zich meer permitteren niet op Internet te gaan, de ontwerpers spinnen garen bij de wedloop naar een zo slim en smakelijk opgetuigd ontwerp.

De prijsuitreiking, live via webcast uitgezonden, wordt voor de derde keer georganiseerd. In een wervende inleiding op de Webby-website wordt gesproken van een ,,dazzling celebration'' waarop de ,,best en brightest'' van het medium worden uitverkoren. Er zijn in de 22 categorieën twee prijzen te winnen: de IADAS-Webby's en de People's Voice Awards, toegewezen door de circa 100.000 Internetgebruikers die op de Webby-site hun voorkeuren uitspraken. De Aacademy-juryleden worden omschreven als ,,evangelisten, visionairen, journalisten en 'top-notch'-webontwerpers, allen toegewijd aan de creatieve, technische en professionele vooruitgang in nieuwe media.''

Wie de huidige stand van zaken in het webontwerp wil zien, raadplege de webby-website. Morgen meer over de prijswinnaars en hun kwaliteiten.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)