C O L U M N S  
NIEUWS  |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

DE DRAAD
Eerder verschenen
columns

De column De Draad verschijnt vijf keer
per week.
Lees De Draad en

schrijf Tom Rooduijn rooduijn@nrc.nl

JL HELDRING
HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN


T O M   R O O D U I J N


17 februari 1999

De haatlijst (2)


In de vorige aflevering van deze rubriek sprak ik de wens uit dat een jegens homoseksuelen uiterst haatdragende site van de Westboro Baptist Church, [God Hates Fags LINK www.godhatesfags.com], 'ten minste in termen van belediging' kon worden aangepakt. ,,Juist niet!'' mailt Laura Jennings-Blijleven, vertaalster te San Francisco. ,,Ik weet uit eigen ervaring dat de mogelijkheden in dit land lang niet zo onbegrensd zijn als ze wel zouden moeten zijn, maar het aspect wat ik het meeste waardeer in deze maatschappij is het onvoorwaardelijke geloof in vrijheid van meningsuiting. Ook wanneer de ander iets zegt waar je het eigenlijk helemaal niet mee eens bent. Daarom strijdt de American Civil Liberties Union niet alleen voor meningsuiting van abortusdokters, maar verdedigt ze ook KKK'ers.''

Jennings-Blijleven stelt dat de Amerikaanse aanpak in Nederland ook uitstekend zou werken. Als voorbeeld noemt ze een voorgenomen demonstratie van de Centrumpartij in Zwolle, waartegen aanvankelijk grote weerzin bestond. ,,Maar toen de burgemeester van Zwolle uiteindelijk toestemming gaf, droop het handjevol Janmaat-volgelingen na een uurtje af (tot groot vermaak van die andere 14.999.960 mensen). Tegelijkertijd bloeit in Duitsland, waar alles wat maar extreem-rechts lijkt verboden is, het neofascisme/nazisme welig.'' Met dat dilemma kampt ook Hatewatch, de organisatie die op internet rechts-extremisme en ander onheil aan de kaak stelt: pogen het te verwijderen of het juist tonen? Het laatste is de Amerikaanse opvatting, en, doordat dat land de mores van het medium dicteert, tevens de verklaring voor de talloze 'haatsites' op internet.

Het gevolg van deze uiterst liberale opvatting van het begrip vrijheid van meningsuiting, is dat geen offensief, of dat nu is gericht tegen mensen met een bepaalde opvatting, geaardheid, herkomst of huidskleur, onbeantwoord blijft. Tegenover de vuilspuiterij van dominee Fred Phelps van de Westboro Baptist Church plaatste een groep, afkomstig van de Brown University, Providence, en van de SAPE (Sexual Assault Peer Education), de site God Loves Fags Bij het claimen van de domeinnaam sprak de initiatiefnemer, die niet zonder trots vermeldt financieel te worden ondersteund door het Amerikaanse departement van justitie: ,,Over the next few weeks, I hope to being a informative web site to SHOW Reverend Fred Phelps how what he says is NOT true, and that Fred Phelps really is an ass, and is rewording the bible.''

Inmiddels is deze site, hoewel nog 'under construction', voorzien van een aantal informatieve pagina's. Waar dominee Phelps het heeft over de grote promiscuïteit onder homoseksuelen ('The average fag has between 20 and 106 partners per year') en de gevolgen daarvan voor de volksgezondheid, stelt God Loves Fags het grote aantal verkrachtingen van vrouwen door heteroseksuele mannen ('78 women are raped every hour') en het leed dat dàt aanricht. Komt de Westboro Baptist Church tot de conclusie dat aids hoofdzakelijk wordt verspreid door homoseksueel contact, de tegenstrevers tonen met cijfers aan dat die verspreiding het meest plaatsvindt ten gevolge van 'Injecting drug use'.

Volgens Laura Jennings-Blijleven vormen dergelijke contra-initiatieven ,,een veel gezondere oplossing dan het eenvoudigweg de mond snoeren van een stel (potentieel gevaarlijke) zielepoten''. Dat moge zo zijn, het gevolg is wel dat door al die openbaarheid het lawaai op de vismarkt ondragelijke proporties aanneemt.

N.B.:Verscheidene lezers wezen me op het ontbreken van een letter in het URL van Hatewatch, waarvoor dank. Het juiste adres is: www.hatewatch.com.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)