C O L U M N S  
NIEUWS  |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

DE DRAAD
Eerder verschenen
columns

De column De Draad verschijnt vijf keer
per week.
Lees De Draad en

schrijf Tom Rooduijn rooduijn@nrc.nl

JL HELDRING
HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN


T O M   R O O D U I J N


16 februari 1999

De haatlijst


Wist u dat homoseksuelen een smerig, ongezond, gevaarlijk, ongelukkig en in veel gevallen gewelddadig leven leiden? Deze onthutsende wijsheid is te vinden op de site God Hates Fags van de Westboro Baptist Church. Wie zich hier aanmeldt, krijgt bij het ontrollen van de doctrine dezer kerk aan de hand van bijbelspreuken een op de piano vertolkte psalm te horen. Deze site is opgedragen aan het gebed tegen de 'ketterse' en 'landverraderlijke' opvatting dat het 'Ok' is om 'Gay' te zijn.

Getverdemme, zult u net als ik uitroepen bij het zien van deze site, niet vanwege alle viezigheid die aan homoseksuelen wordt toegeschreven, maar door het feit dat dit zomaar op je computerscherm kan verschijnen. Het internet is een poel van racistisch, antisemitisch en extreem- rechts materiaal, stelden onlangs onderzoekers van de Universiteit Leiden vast. Maar het anti-homoseksuele gedachtengoed tiert er minstens zo welig. Het Leidse onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Binnenlandse Zaken, concludeerde dat een vervolging van dit soort vuilspuiterij nauwelijks mogelijk is gezien het internationale karakter van internet. Toch zou je denken dat dit openlijk etaleren van homoseksuelen als kinderverkrachters, ziekteverspreiders en maatschappij-ontwrichters zelfs in het land van de onbegrensde mogelijkheden ten minste in termen van belediging kan worden aangepakt.

De site vond ik op een lijstje van Hatewatch, een initiatief van de rechtenfaculteit van Stanford University om de meest extreme 'haatsites' te signaleren, met het motief dat bedenkelijke uitingen beter in het openbaar dan in het schijnduister kunnen worden gedaan. Hatewatch wil een internet-schandpaal zijn; de keerzijde daarvan is dat deze site ook een prima richtingwijzer vormt voor wie op zoek is naar racisme, antisemitisme, revisionisme, neo-fascisme - en nu dus ook anti-homoïsme. God Hates Fags stond vermeld in een top-10 van Hatewatch als een van 'de meeste gehate haatsites', resultaat van een opiniepeiling in oktober.

Opmerkelijk genoeg stond op één in de haatlijst een in geen van bovenstaande categorieën thuishorend -isme: de website van de Planned Parenthood Federation of America . Dezer dagen viert de PPFA geen carnaval maar, onder het motto 'Gear up with condoms', de 'National Condom Week'. Nader onderzoek op de site leert dat het hier een keurige organisatie voor gezinsplanning betreft, wier voorzitter Gloria Feldt de VS-delegatie naar de recente conferentie voor bevolkingsvraagstukken te Den Haag nog het belang van wereldwijde geboortebeperking voorhield. (Wist u trouwens, nu het toch de Week van het condoom is, dat het eerste condoom al 3000 jaar geleden in Egypte is gevonden en dat de Romeinen ('Reeds de oude Romeinen...') condooms vervaardigden van het spierweefsel van verslagen krijgers?)

Dat deze organisatie de meest gehate aller websites produceert is nauwelijks te geloven, tot je tussen alle brave artikelen over morning-after-pillen, zwangerschapsvoorlichting en weetjes over voorbehoedsmiddelen een artikel tegen de huidige Amerikaanse abortus-wetgeving tegenkomt.

In de VS maken ze zich druk over de verkeerde onderwerpen.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)