C O L U M N S  
NIEUWS  |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

DE DRAAD
Eerder verschenen
columns

De column De Draad verschijnt vijf keer
per week.
Lees De Draad en

schrijf Tom Rooduijn rooduijn@nrc.nl

JL HELDRING
HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN


T O M   R O O D U I J N


4 februari 1999

Gruwelkabinet


Gisteren stond in deze krant een huiveringwekkend artikel over de praktijken van de 'pro-life'-beweging die de antecedenten van abortusartsen op een bloederige internetsite plaatst: de 'Nuremberg Files', vernoemd naar de nazi-processen te Neurenberg. Dergelijke vervolgingspraktijken onder godsvrezende vlag hebben, direct of indirect, geleid tot tal van aanslagen op abortusklinieken en hun personeelsleden. Wie zit er achter deze rabiate anti-abortusbeweging die dinsdag is veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding van 107 miljoen dollar aan de slachtoffers?

Een zoektocht door pagina's die de Nuremberg-lijsten omringen brengt de lezer al snel in aanraking met de gepantserde taal van de 54-jarige computerprogrammeur Neal Horsley, behalve oprichter van de Nuremberg Files ook Founding Father van The Creator's Rights Party. Namens deze partij stelt Horsley zich kandidaat als gouverneur van de staat Georgia, die hij, als hij voldoende aanhang heeft vergaard, wil afscheiden van de rest van Amerika - desnoods met inzet van nucleaire wapens. Horsleys partijprogram staat vol haat- en geweld-opwekkende teksten, niet alleen jegens iedereen die abortus bedrijft, ondergaat of tolereert, maar ook jegens de homoseksuele medemens.

Horsleys voornaamste munitie is angst, die hij bij zijn lezers mobiliseert door ze de gevolgen voor te houden van de 'algehele heiligschennis in dit tijdsgewricht': hel en vagevuur. Daar komen natuurlijk de 'uit abortusklinieken gesmokkelde' foto's van foetussen aan te pas, maar ook een minutieuze beschrijving van 'perversiteiten' waartoe homoseksuelen volgens Horsley zoal overgaan (,,Homosexuals are first and foremost manslayers.'') - uitmondend in een pleidooi om homoseksualiteit ('in hun eigen belang') te verbieden. Uit een met foto's opgeluisterde biografie van Horsley blijkt dat de kandidaat-gouverneur 'Born Again' is en een hippie-verleden heeft. Bij een foto van een bebaarde en langharige Horsley uit de zestiger jaren staat te lezen dat hij, na vier jaar bij de Amerikaanse luchtmacht te hebben gediend, eind jaren zestig in zijn inkomen voorzag met de verkoop van hasj.

In de gevangenis waar hij belandde vond Neal Horsley, na een geestelijke inzinking, uiteindelijk de Here - die hem de opdracht gaf te laten zien hoe mensen dienen te leven. Zijn bekeringsarbeid begon bij de ter dood veroordeelden in Holman Prison, Alabama, en werd, via een studie aan het Westminster Theological Seminary, drie jaar geleden bekroond met het op internet uitspreken van de intifadah tegen abortusartsen.

Internet is voor Horsleys kruistocht tegen 'godslasteraars en kindermoordenaars' het ideale propagandavoertuig. Met zijn gruwelkabinet bereikt hij het hele land, en getuige zijn openbare e-mail-lijst tot veler instemming. De hoogte van de schadevergoeding, die op de betrokkenen amper te verhalen zal zijn, is peanuts vergeleken bij de waarde van de publiciteit die zijn site nu wereldwijd geniet.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)