C O L U M N S  
NIEUWS  |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

DE DRAAD
Eerder verschenen
columns

De column De Draad verschijnt vijf keer
per week.
Lees De Draad en

schrijf Tom Rooduijn rooduijn@nrc.nl

JL HELDRING
HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN


T O M   R O O D U I J N


3 februari 1999

Internetgemeenschap (3)


Hoewel het plan van de Nederlandse 'chapter' om elke Nederlander een e- mail-adres te geven omstreden is (zie De Draad van gisteren en eergisteren), beschouwt Michiel Hegener de internationale Internet Society als een waardevol gezelschap. ,,De ISOC heeft ook een zeer belangrijke rol gespeeld bij het reguleren van het Internet'', mailt hij. ,,En dat gaat door. De uitvinders van TCP/IP, Vint Cerf en Robert Khan, spelen allebei een centrale rol in de ISOC, en dat is verre van toevallig. Alle Internet-aartsvaders zitten of hebben gezeten in de board of trustees.'' In tal van ISOC-commissies worden afspraken gemaakt over protocollen en andere methoden om het Internetverkeer zo soepel mogelijk te laten verlopen. Dat is nuttig en belangwekkend werk.

Maar waarom moet dat worden omgeven met allerlei oubolligheid? Als datum voor de presentatie van het e-mail-voor-iedereen-plan beveelt ISOC-Nederland Monique de Vries, staatssecretaris van Verkeer en waterstaat, 20 maart aan. Dan vindt namelijk het internationale 'Internet Fiesta' plaats. Wat dat is vermeldden ISOC-directeur Jan Prins en -bestuurslid Guikje Roethof niet in hun bijdrage aan de Volkskrant. Welnu, tijdens deze Internet-feestelijkheden, die in werkelijkheid duren van 19 tot en met 21 maart, kan, lees ik in een persbericht, ,,de Nederlandse bevolking bij bedrijven in de buurt gratis kennis maken met het Internet''.

De bedoeling hiervan is, lichten de Fiesta-organisatoren toe, ,,om zoveel mogelijk Nederlanders op een aansprekende manier te stimuleren om Internet te gaan gebruiken''. Een andere manier om dit te bereiken zien de organisatoren in het ,,in samenwerking met Raymond van Barneveld'' trachten te vestigen van ,,het wereldrecord simultaan darten via internet''. Wat er tijdens het Fiesta zoal nog meer voor leuks op stapel staat wordt morgen in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag toegelicht door ISOC-Nederland-voorzitter en oud-minister van Economische Zaken J.E. (Koos) Andriessen, J.W. (Jan?) Weck, directeur-generaal Telecomunicatie en Post van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en W. (Wim) Deetman, burgemeester van Den Haag.

Koos, Jan (?) en Wim als de bobo's van de Nederlandse Internetgemeenschap, die samen met een dartkampioen zieltjes gaan winnen voor het heil dat internet heet. Een opeenstapeling van misverstanden. In het ingezonden stuk in de Volkskrant had de Internet Society geconstateerd dat 'helaas' nog 80 procent van Nederland verstoken is van de zegeningen van de elektronische snelweg, een 'schrijnend' onrecht veroorzaakt door het feit dat internet voor de meeste mensen te duur is. Die getalsverhouding moet blijkbaar veranderen door de tachtig procent bij de overige 20 procent over de schouder naar het computerscherm te laten meekijken.

Een collectieve Tantaluskwelling! Wat intens gemeen van de Internet Society!

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)