teller
C O L U M N S  
NIEUWS  |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

DE DRAAD
Eerder verschenen
columns

De column De Draad verschijnt vijf keer
per week.
Lees De Draad en

schrijf Tom Rooduijn rooduijn@nrc.nl

JL HELDRING
HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN


T O M   R O O D U I J N


17 december 1998

De Millennium Bug (2)


Als ik volgend jaar tegen de jaarwisseling moet worden opgenomen in het AMC in Amsterdam of het AZM in Maastricht, zou mij dat dan vervelender lijken dan een opname in de herfst of het voorjaar? Een onderzoek van de Rekenkamer naar de Millennium-bestendigheid van deze twee ziekenhuizen wees uit, dat vitale systemen en apparatuur nog steeds niet geprepareerd zijn voor de volgende eeuw. Maar in het AD van vanmorgen ontkennen zowel AMC als AZM met klem onvoorbereid de volgende eeuw in te zullen gaan.

Noodkreten als die van de Rekenkamer zijn koren op de molen van het Millennium Platform, dat beoogt Nederland zonder storingen en chaos het jaar 2000 in te loodsen. Het Platform en ondersteunende organisaties geselen vroeg of laat iedereen in de zorg, de overheid en het bedrijfsleven - met publiciteit als hun belangrijkste wapen. Het begint een vast ritueel te worden: een sector wordt aan de schandpaal genageld, en gedwongen beterschap te beloven. Dankzij de alarmerende berichten komen de benodigde gelden los en kan de Bug worden gerepareerd. Hoeven we ons dankzij deze strategie in het rijke, overgeorganiseerde Nederland over de volgende jaarwisseling geen zorgen te maken?

In 'The Millennium Bug' (Regnery, 1998) schetst Michael S. Hyatt op tamelijk sensationele wijze hoe in de Verenigde Staten de elektriciteit en de telefoon kunnen uitvallen, de computer bij de bank crasht, politie en eerste hulp niet te vinden zijn, uitkeringen niet worden uitbetaald, etcetera. Dit soort voorbeelden zijn inmiddels algemeen bekend. Hyatt voegt daar een aantal adviezen aan toe om de 'komende chaos te overleven'. Dat varieert van de tip om belangrijke documenten uit uw computer op een schijf te zetten en een verzameling eerste-hulp-boeken aan te leggen tot de aanschaf van een water- en voedselvoorraad (raadpleeg daartoe de speciale hamstercatalogus van Walton Feed's Web), een camping-kooksetje en munitie (,,vooral van het kaliber .22''). Aangeraden wordt tevens om studie- en overlevingsgroepjes te vormen met vrienden en buurtgenoten (,,Maak kennis met buren die u nooit eerder ontmoette'') en om de buurt tijdelijk te verlaten indien de mate van aanwezige criminaliteit of winkelfaciliteit daartoe aanleiding geeft.

Als inwoner van Amsterdam ben ik vooral geïnteresseerd in wat hier aan de Millennium Crash wordt gedaan - om daar mijn mogelijke overlevings- en bevoorradingsgedrag op af te stemmen. In de hoofdstad is vooral de leverantie van water een punt van zorg, lees ik in Het Parool van gisteren. Al verwacht het waterleidingbedrijf halverwege volgend jaar Millennium-proof te zijn, de Nederlandse Bank heeft er vergeefs aangeklopt voor de gegarandeerde leverantie van koelwater voor de computers gedurende de eeuwwisseling. In de bunkers van de Stopera wordt tijdens die periode een crisiscentrum ingericht. Bij politie, GG&GD, Brandweer en andere hulpdiensten zijn alle verloven tijdens de jaarwisseling ingetrokken.

Maar de Amsterdamse brandweer was onlangs niet in staat het stadsbestuur te rapporteren over de Millenniumbestendigheid van de organisatie - evenmin als de sociale dienst en vier van de dertien stadsdelen. De 'datacommunicatie infrastructuur' van de hoofdstad baart ook zorgen. Het Bureau Informatiemanagement dat waakt over dit systeem, dat de stoplichten, bruggen en dergelijke regelt, heeft, aldus Het Parool, nog geen idee welke maatregelen nodig zijn - laat staan wie die moet gaan betalen.

Toch maar eens met wat buren kennis maken.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)