teller
C O L U M N S  
NIEUWS  |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

DE DRAAD
Eerder verschenen
columns

De column De Draad verschijnt vijf keer
per week.
Lees De Draad en

schrijf Tom Rooduijn rooduijn@nrc.nl

JL HELDRING
HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN


T O M   R O O D U I J N


8 december 1998

De surfstoel


Je hebt de Jackpot gewonnen en wil vanachter het computerscherm een huis kopen en inrichten. Gisteren werd in deze rubriek beschreven hoe gemakkelijk dat in de Verenigde Staten blijkt te gaan. Maar wie hetzelfde in Nederland probeert, komt van een koude kermis thuis. Via de Nederlandse Vereniging van Makelaars beland ik bij makelaar Peter Bruin, die een aantrekkelijk 'Amsterdamse Joffershuis' op de Keizersgracht 499 in de aanbieding heeft: vier miljoen voor begane grond en een hoog á 300 vierkante meter! De begeleidende foto laat een aantrekkelijke pui zien in een 'gewild deel van het centrum'. Per e-mail onbied ik Bruin bij de notaris.

Nu beginnen de problemen. Via Scoot kom ik niet veel verder: deze zoekdienst is niet meer dan een enorme electronische gele gids, waarbij, indien aanwezig, een link naar een website staat vermeld, maar meubelwinkels blijken de weg naar het Internet nog niet te hebben gevonden. Shop.nl is ,,momenteel om technische redenen niet te bereiken''. Een andere Nederlandse Internet-winkel, 01 First Internet Trade Center, meldt trots: ,,Vindt u ook nooit wat u zoekt met search engines? 01 First Internet heeft voor u het Internet afgezocht naar goede Nederlandse sites met online producten en diensten.'' Maar het zooitje dat ik onder 'Woninginrichting aantref is teleurstellend. De winkels díe een homepage hebben, gebruiken Internet meer als advertentiemedium dan als verkoopkanaal: geen bestelfaciliteiten. Even flakkert de hoop op bij een beddenpaleis (,,Voor ultiem slaapcomfort en exclusief bedlinnen'') te Amstelveen, maar het 'reactieformulier' heeft louter tot doel 'vrijblijvend contact' met de invuller ervan te mogen opnemen.

Ook Ilse brengt de inrichting van mijn grachtenpand niet naderbij. Via 'Winkels en 'Woninginrichting' vind ik een lijstje ongeregeld als ABC Blokhutten, Intratuin, Artimex rolluiken, een 'babyshop' en een bamboekwekerij, maar een beetje winkelen in een meubelhal of stalen bekijken bij de stoffeerder is er niet bij. Er zijn wel twee woninginrichters, waarvan de een alleen maar een folder en de ander slechts het woordje 'welkom' biedt. Dan maar antiek, niet eens zo gek in mijn Amsterdamse joffershuis. Heineman Antiek stelt '200 stuks meubelen' in het vooruitzicht, door ,,vader en zoon'' bijeengebracht met ,,eigen maandelijkse import uit Engeland''. Maar ook hier kom ik bedrogen uit: de koper moet fysiek in de winkel aanwezig zijn om iets van dit moois te verwerven.

De enige meubelzaak waar 'virtueel' kan worden gewinkeld is Heineman Antiek, al betreft het hier kantoormeubilair en 'thuiswerkplekken'. Dan maar een arbeidzaam ingericht grachtenpand, met achter mijn Franse Narbur directiebureau de Aeron 'ultieme surf-stoel'.

Iets voor aan de muur is on line wel heel goed te bekomen. Om het kantoorachtige interieur eigentijds cachet te geven kan op de Internet-kunstveiling worden geboden op een van de vele werken in de 'Herman Brood Kerstveiling'. Ze variëren in 'taxatiewaarde' van ƒ 250,- voor 'Lus Nie Meer' tot ƒ 6000,- voor 'Ik hou van jou Trut'. Opmerkelijk is dat nog niemand enig bod heeft uitgebracht, terwijl deze veiling over nog geen twee weken wordt afgesloten. Mijn voorkeur gaat uit naar een litho of ets van Lucebert, te vinden op de site Lucebert Interactive. Voor ƒ 1500,- kan je hier grafiek van de meester bestellen, maar er kan ook naar een door hemzelf voorgelezen gedicht worden geluisterd en een wandeling worden gemaakt door het 3D-Lucebert-museum.

Een wereld te veroveren door innovatieve meubelverkopers en stoffeerders.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)