C O L U M N S  
NIEUWS  |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

DE DRAAD
Eerder verschenen
columns

De column De Draad verschijnt vijf keer
per week.
Lees De Draad en

schrijf Tom Rooduijn rooduijn@nrc.nl

JL HELDRING
HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN


T O M   R O O D U I J N


7 december 1998

Het Internethuis


Kopen via Internet neemt in hoog tempo in populariteit toe. Werden het vorig jaar wereldwijd tegen de vijf miljard gulden aan goederen en diensten via het net aangeschaft, volgens Forrester Research zal dat bedrag in de komende vijf jaar verveertienvoudigen: van 7,8 miljard dollar dit jaar naar 108 miljard dollar in 2003. Computerproducten maken 35 procent van de Internet-aankopen uit, reizen 26 procent, boeken en muziek 7 procent, kado's en bloemen 6 procent en overige producten en diensten 26 procent.

In de Herald Tribune stond vrijdag een vermakelijk stukje over hoe je, als je een miljoen dollar in de loterij hebt gewonnen, een geliefde vanachter je computerscherm kunt verrassen met een compleet ingericht huis. Dat huis kan via een van de vele on-line-makelaars worden gevonden, bijvoorbeeld Coldwell Banker, waar een keuze bestaat uit 190.000 stuks onroerende goederen in de Verenigde Staten en daarbuiten. Het meubilair wordt betrokken bij Bombay Company's, een in traditionele woninginrichting gespecialiseerde on-line-meubelhal waar 'virtueel' en driedimensionaal kan worden gewinkeld. Hier wordt een 'Heplewhite four-poster kingsized bed' gekocht, maar ook kan men hier terecht voor kandelaars, ornamenten, schilderijlijsten en de ondermijdelijke potpourri.

Wie op zoek is naar echt antiek kan zich aanmelden bij de Antique Furniture Market, waarvan de on-line-catalogus Amerikaans meubilair toont uit de afgelopen twee eeuwen. Ook in de stoffering voorziet Internet. Via het Franse Déco-On-Line kan een keuze worden gemaakt uit stoffen en ontwerpen van 450 fabrieken. Voor iets moois aan de muur kan de virtuele woninginrichter terecht bij ArtQuest, een on-line-gallerie waarvan de collectie schilderijen, beelden en grafiek is gefotografeerd en voorzien van een nauwkeurige beschrijving van kunstenaar, het werk, het materiaal, de titel, de afmetingen en de techniek. Reproducties aan de muur kan ook, via een Internet-winkel van verscheidene Amerikaanse musea: de Museumshop.

Geen detail wordt in het artikel in de Herald Tribune over het hoofd gezien. Van de keukeninrichting, te bestellen bij World Wide Kitchens en de keukeninventaris van Kitchen Emporium tot de Tupperware bij Shop Till U Drop en de tuininrichting van Garden.com.

Morgen eens zien hoe ver we komen met het in Nederland on line een huis kopen en inrichten.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)