C O L U M N S  
NIEUWS  |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

DE DRAAD
Eerder verschenen
columns

De column De Draad verschijnt vijf keer
per week.
Lees De Draad en

schrijf Tom Rooduijn rooduijn@nrc.nl

JL HELDRING
HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN


T O M   R O O D U I J N


3 november 1998

De anti-Microsoft-lobby (2)


De taart die Bill Gates begin dit jaar in het gezicht geworpen kreeg is kinderspel vergeleken bij de uiteenlopende beschuldigingen en beledigingen die de Microsoft-baas op Internet worden toegevoegd. Gates roept gevoelens op van verontwaardiging, woede en zelfs haat. Je staat na een paar uur site-seeing in het anti-Microsoft-kamp versteld van de moeite die mensen zich getroosten het van monopolisme beschuldigde bedrijf en zijn baas in een kwalijk daglicht te stellen. Een zo breed georganiseerde weerzin tegen een produkt is zonder weerga in de geschiedenis van het bedrijfsleven.

De site van The Support Group For People Used By Micro$oft (www.i-want-a-website.com/about-microsoft/) is de moeder aller anti-Microsoft-sites. De makers stellen de lezer niet de vraag of hij vandaag nog produkten van het vermaledijde bedrijf heeft gebruikt, maar of hij vandaag nog door Microsoft is ge- of misbruikt. Volgt ter verificatie een lange opsomming van allerlei kwalen en bijverschijnselen van het besturingssysteem, van 'Sabotaged Java' en 'Office Macro Viruses' tot 'Anti-Trust Violations' en 'Bugs'. ,,Microsoft buit mensen uit'', concludeert de Support Group, ,,en wordt er alleen maar zelf beter van.''

Via deze homepage kan ondermeer worden gekozen voor het 'Anti-MS Network' (AMNS), een ruim duizend stuks omvattende, gestaag uitbreidende kring van oppositie-sites tegen het bedrijf uit Redmond, Washington. Uit talloos vele 'hate-sites' koos ik, tamelijk willekeurig, 'The National Society of MicroSoft Haters' onder voorzitterschap van de Zuidafrikaan Matthew J. Aird. De NSMH bindt de strijd aan met de ,,massed technocratic legions'' onder bevel van ,,the former self-confessed nerd turned modern-day megialomanic'' Bill Gates die tracht zowel ,,the freedom and God-given liberties of Cyberspace'' als ,,the Internet and a free market place'' aan zich te onderwerpen. Via de index belandde ik bij een 'Hate-gallery' (www.enemy.org/gallery) waar tal van satirisch of belasterend vervormde MS-logo's en Gates-tronies zijn te aanschouwen, de laatste vaak in de vorm van duivel of geldverslindend monster.

Een andere keuzemogelijkheid op de site van de anti-Microsoft-supportersgroep vormt 'Yamoo!', hetgeen staat voor Yet Another anti-Microsoft Oriented Oracle! In dit alternatieve 'portal' kan ondermeer worden gezocht naar vervangende browsers en applicaties, boycotprogramma's en -organisaties, relevante forums en publicaties, grappen en parodieën, juridische aanklachten, actieprodukten en bug-rapportages. Het aantal grote en kleinere initiatieven om Microsoft aan te klagen, te omzeilen of belachelijk te maken is overstelpend; alleen al het aantal sites waarop het besturingsprogramma wordt nagebootst loopt in de tientallen. 'Microcult' (www.fto.de/fthp/hscheafer/microcult/) steekt in vorm en tekst de draak met de vermeende onbetrouwbaarheid van het Gates-imperium met uitdrukkingen als 'Plug and Pray' en 'Uncle Spam Wants YOU!!!'. 'Winblows' (www.winblows.com) vormt de parodistische homepage van de gelijknamige cd-rom, waarop het Microsoft-monopolyspel en zijn baas op vriendelijke wijze worden gehekeld. Deze site doet de uitdrukking eer aan dat een parodie dient te worden beschouwd als de hoogste vorm van vlijerij.

De Support Group biedt een 'twaalf-stappen-programma' om af te kicken van Microsoft. De eerste stap is het uitspreken van een dagelijks mantra: 'Ik wil niet dat Microsoft mijn leven domineert, ik wil niet dat Microsoft mij misbruikt', etcetera. Andere stappen zijn het herkennen van kwalijke effecten (gedwongen gebruik van programmatuur, storingen), deelnemen aan acties tegen en onderzoek doen naar Microsoft, Windows vervangen voor een 'open source' besturingssysteem als Linux, het overtuigen van anderen van de bedenkelijke dominantie en kwaliteit van Microsoft en het bijdragen aan de ontwikkeling van alternatieve software.

Op http://pages.prodigy.net/rkusnery/msevil.html staat een recht uit het hart geschreven, 'voor 95 procent juiste en serieuze' litanie over Het Kwaad waarvan Microsoft volgens auteur Ryan Kusnery de vertegenwoordiging op aarde is. Ook hier wordt een parallel met verslaving getrokken: ,,Once you get on MS-DOSE, Windrugs or Windrugs 95 milligrams, you never get off.'' Dit betoog is uiterst geschikt voor wie zich op een toegankelijke, speels geschreven wijze van de zeven belangrijkste bezwaren van Microsoft wil laten overtuigen.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)