C O L U M N S  
NIEUWS  |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

DE DRAAD
Eerder verschenen
columns

De column De Draad verschijnt vijf keer
per week.
Lees De Draad en

schrijf Tom Rooduijn rooduijn@nrc.nl

JL HELDRING
HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN


T O M   R O O D U I J N


29 oktober 1998

Miscellaneous


,,Hoe cynisch dat juist in dit technologisch verlichte tijdperk dergelijke primitieve ideeën de kop opsteken'', reageert Kevin Polder vanuit Durban op De Draad van gisteren. Daarin werd het initiatief van horlogefabrikant Swatch behandeld om over te gaan op een nieuwe tijdsberekening, de Biel Mean Time (BMT). ,,Einstein heeft met zijn relativiteitstheorie al geruime tijd geleden afgerekend met de illusie van een absolute tijdsaanduiding'', vervolgt Polder. ,,Ik vermoed dat dit als een grap moet worden opgevat (ik verneem zojuist via de Cybermail dat het onlangs 1 April was in de buurt van Alpha Centauri). Gelukkig was de naam van de nieuwe aanduiding een duidelijke clue: Debiel Mean Time!''

Het is merkwaardig dat iemand als Nicolas Negroponte, auteur van het profetische 'Being Digital', zich voor dit twijfelachtige Swatch-karretje liet spannen. Overigens zit Negroponte er met zijn voorspellingen wel vaker naast. In zijn in 1995 verschenen boek voorzag hij ,,tegen het jaar 2000 één miljard Internet-gebuikers''. Dat getal staat in schril contrast met de realistischer voorspelling van Yahoo!-oprichter Jerry Yang, onlangs gedaan tijdens een lezing in Amsterdam. ,,Yang vertrouwt op de groei van Internet naar 320 miljoen gebruikers in 2001'', aldus een verslag in Adformatie, ,,100 miljoen meer dan nu.'' Op dat miljard moeten we dus nog geruime tijd wachten.

Behalve Kevin Polder wil ik nog twee correspondenten bedanken voor hun reactie. Lou Fransman haakte enkele dagen na het afsluiten ervan in op de discussie over World Online dat zijn klanten, uit voorzorg voor junk-mail, maar helemaal afsluit van via America Online verstuurde e-mails. Toen Fransman hierover zijn ongenoegen bij World Online kenbaar maakte, werd hem gezegd dat hij, gegeven de omstandigheden door deze 'noodgreep', het best elders een gratis e-mail-adres kon aanvragen. Dat is toch werkelijk te dol; alsof de Posterijen u adviseren, indien u nog prijs stelt op de ontvangst van uw post, in plaats van thuis ergens anders een brievenbus te openen.

Volgens Judith van Praag te Los Angeles (reagerend op De Draad van dinsdag) is het een 'goed idee' een fax- en e-mail-service op postkantoren in te stellen. ,,Jaren geleden had ik een aardig contact met de dames en heren van het Telehouse op de Rozengracht'', schrijft zij, zonder twijfel doelend op de Amsterdamse Rozengracht. ,,Die ontvingen en stuurden mijn faxen zonder problemen. En ik zat daar ook te telexen met connecties in India zonder fax. Tot mijn verbazing zag ik vorig jaar dat het Telehouse verdwenen was, ik dacht dat de posterijen die zorg over hadden genomen!'' Dat blijkt maar gedeeltelijk het geval te zijn.

Een telefoontje met de klantenservice van de PTT Posterijen leert het volgende: op een aantal speciaal daartoe uitgeruste postkantoren kunt u wel degelijk een fax versturen. Is die gericht aan iemand in Nederland die wel een fax-apparaat heeft, dan kost dat 10 gulden, met een toeslag van F 1,50 per pagina. Heeft uw geadresseerde geen fax, dan kan het bericht door EMS worden bezorgd en zijn de kosten F 23,50, eveneens met een toeslag van F 1,50 per pagina. Er bestaan op de postkantoren geen mogelijkheden voor het ontvangen, het laten doorsturen of het laten bewaren van e-mails, volgens de dienstdoende voorlichtingsbeambte omdat de betaling daarvan nog niet goed geregeld is. Het versturen van e-mails via de postkantoren aan degenen die niet on-line zijn is bij de PTT in een 'onderzoeksstadium'. Hopelijk valt, als het onderzoek met een gunstig resultaat wordt afgesloten, de e-mail-service goedkoper uit dan de huidige fax-faciliteit.

Als onderwerp voor dit stukje had ik aanvankelijk de polemiek in gedachten rond het Microsoft-proces in de Verenigde Staten, zoals die in volle hevigheid op Internet is losgebarsten. Voor- en tegenstanders van Gates' imperium trachten elkaar met krijgshaftig opgetuigde sites, petities en digitale pamfletten de oren te wassen. Zie bijvoorbeeld het volledige dossier van de anti-trust-afdeling van het Amerikaanse ministerie van justitie (www.usdoj.gov/atr/index.html) en de roep om bijval van Bill Gates himself (www.microsoft.com/misc/inv-message.htm).

Omdat dit stukje anders veel te lang zou uitvallen, verwijs ik u voor het verslag van een Internet-odyssee langs de beide kampen in de anti-trust-zaak naar De Draad van morgen.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)