C O L U M N S  
NIEUWS  |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

DE DRAAD
Eerder verschenen
columns

De column De Draad verschijnt vijf keer
per week.
Lees De Draad en

schrijf Tom Rooduijn rooduijn@nrc.nl

JL HELDRING
HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN


T O M   R O O D U I J N


26 oktober 1998

Timmers Platform


Nog 431 dagen en het jaar 2000 is begonnen, een gebeurtenis waarnaar volgens Jan Timmer niet met genoeg ongerustheid kan worden uitgezien. Gisteren probeerde de oud-Philips-topman en voorzitter van het 'Millennium Platform' in het programma Buitenhof bij de laatsten der roekelozen de gedachte weg te nemen dat het na de eeuwwisseling met de computerstoringen wel los zal lopen.

Of de energie-industrie op 1 januari 2000 overal in Nederland gas en licht zal blijven leveren kon Timmer nu nog niet garanderen, maar, sprak hij niet minder dreigend, halverwege volgend jaar 'misschien wel'. Uit zijn woorden bleek dat er allerlei Platforms in de weer zijn, - van gezondheidszorg en het midden- en kleinbedrijf tot de produktiesector - en dat Timmers Platform in feite de moeder aller door de voorzitter eigenhandig getimmerde Platforms vormt.

Waar Timmer zich óók zorgen over maakt, zijn de kabels waardoor telefoon- en dataverkeer plaatsvindt: die zullen het, als we niet oppassen, direct na het weerklinken van de eerste klokslag in de nieuwe eeuw begeven. Want zo beschreef de voorzitter die oliedomme ondernemers die zich nu nog steeds niet voldoende rekenschap van het gevaar geven: zodra machines het begeven stellen zij zich in verbinding met leveranciers, die weer hùn relaties bellen, etcetera; de telefoon- en computerknooppunten raken verstopt en gans het raderwerk staat stil.

Maar de gemiddelde Nederlander is, oreerde Timmer, nog een wonder van efficiënte Millennium-oplettendheid vergeleken bij die domme Augusten in de ons omringende landen. Vooral de 'lakonieke houding' op sleutelposities bij onze belangrijkste Europese handelspartners, Frankrijk en Duitsland, baart de oud-Philips-topman zorgen. Wij kunnen onze zaakjes tegen de eeuwwisseling nog zo goed op orde hebben, als door het Millennium-probleem onze buitenlandse toeleveranciers niet de beloofde onderdelen en grondstoffen leveren, kunnen we de lopende banden alsnòg voor pakweg twee maanden stil leggen.

Al staan ze onderaan Timmers prioriteitenlijstje, particulieren bij wie de videorecorder, de verwarming of de computer dreigt uit te vallen kunnen het door het Platform uitgegeven boekje raadplegen. Wellicht verdient het aanbeveling tot de aanschaf van een nieuw apparaat over te gaan. Ja, er is wel degelijk reden tot paniek, besloot Timmer, maar die wilde hij niet aanwakkeren ,,omdat paniek verlamt'', en verlamming is contrair aan de doelstelling van het platform: de 'actiebereidheid' bij particulier en bedrijfsleven 'vergroten'.

De representant bij uitstek van de generatie 'beslissers' in de branche die uiteindelijk verantwoordelijk is voor de Millennium-crisis bedient zich van het vakbondsjargon! Dat is durven. Hij mag blij zijn niet met zijn verstopte kabels te worden vastgebonden en gestenigd met alle peperdure, in het jaar 2000 in één klap ondeugdelijke apparaten die zijn bedrijf heeft voortgebracht. 'Actiebereidheid', een pijnlijker term had deze Judas van de informatica-industrie niet in de mond kunnen nemen.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)