C O L U M N S  
NIEUWS  |  TEGENSPRAAK   |  SUPPLEMENT   |  AGENDA   |  ARCHIEF   |  ADVERTENTIES   |  SERVICE  

DE DRAAD
Eerder verschenen
columns

De column De Draad verschijnt vijf keer
per week.
Lees De Draad en

schrijf Tom Rooduijn rooduijn@nrc.nl

JL HELDRING
HJA HOFLAND
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
ELSBETH ETTY
ROEL JANSSEN


T O M   R O O D U I J N


14 oktober 1998

Vermist


Op 15 juni van dit jaar verbleef de 17-jarige Jan Christiaan Thans met drie vrienden in Parijs. Ze zouden een boottocht over de Seine maken, maar Jan besloot op het laatste moment niet mee te gaan. Hij was moe en wilde terug naar het hotel. Jan aan de oever van de Seine, dat is de laatste herinnering die zijn vrienden aan hem bewaren. Ondanks intensieve zoekacties van familie en vrienden is sindsdien van Jan Thans nooit meer een spoor gevonden.

De moeder van Jan en haar zuster gaan onvermoeibaar door met hun pogingen om de inmiddels 18-jarige Jan te vinden. Kranten en tv-stations in Nederland, Duitsland en Frankrijk zijn benaderd, Jans portret is via Internet verspreid. Het aangrijpende verhaal over deze vermissing, gisteren in Trouw, eindigde met de hoopvol gestemde woorden van Jans tante Victoria: ,,Ik heb nog niets van het Tros-programma 'Vermist' gehoord'', schiet Victoria te binnen, ,,misschien wachten ze tot het laatste moment. Hij kan tenslotte ieder ogenblik opduiken.''

Dat is in een notendop de dramatiek van achterblijvers bij een vermissing: ondanks het verstrijken van de tijd, waardoor een behouden terugkeer steeds onwaarschijnlijker wordt, de moed niet laten zakken - langzamerhand tegen beter weten in. Blijven geloven in leven en welzijn van de vermiste, zolang het tegendeel niet bewezen is. Een tot wanhoop en waanzin drijvende toestand, in omstandigheden waarbij juist met koelbloedigheid dient te worden gehandeld.

Een kleine vijf jaar geleden waren achterblijvers van vermisten geheel en al op zichzelf en hun eigen vindingrijkheid aangewezen. Tot een initiatief van enkele lotgenoten leidde tot de oprichting van de Vereniging Achterblijvers na Vermissing (VAV). Die stelde zich ten doel de zoekenden met elkaar in aanraking te brengen en overheidsinstanties voor de problematiek te interesseren. Dat leidde tot contactdagen en een handleiding voor achterblijvers, opgesteld door de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) en een folder van Justitie. De publicaties voorzien in een belangrijke behoefte, want jaarlijks worden in Nederland gemiddeld 16 duizend mensen als vermist opgegeven, van wie de meesten overigens binnen 48 uur weer opduiken. Toch staan bij de CRI zo'n 120 mensen als langdurig spoorloos geregistreerd.

Op Internet blijken tal van sites zich met de opsporing van vermiste mensen bezig te houden. Tik 'Missing People' in de zoeker en tal van Amerikaanse bureaus op commerciële leest hopen u verder te helpen. Lost People (www.lostpeople.com) zoekt op naam á raison van $ 32,99 per staat en á $ 49,99 in heel de VS. US Trace (www.ustrace.com/find.htm) is duurder: tegen betaling van $ 99,90 belooft deze organisatie de vermiste binnen 24 uur te vinden. Maar dit soort recherche-on-line bureaus zijn meer bedoeld om een uit het oog verloren klasgenoot op te sporen, dan iemand die daadwerkelijk van de aardbodem verdwenen lijkt te zijn.

Vanuit Genève onderhoudt Reynald Ries de 'Site Europeen de Personnes Disparues' (http://www1.club.ch/disparitions/), waarop, onderverdeeld naar leeftijd, foto's te vinden zijn van vermisten in heel Europa. Hij heeft geen commerciële bedoelingen, in tegendeel. Op zijn openingspagina verklaart Ries dat zijn initiatief niet alleen bedoeld is om vermisten te registreren en de opsporing te bevorderen, maar ook om de achterblijvers te steunen en te bemoedigen. Dat ook in deze categorie veel diensten via Internet worden aangeboden, bewijst de lange lijst 'Liens avec d'autre sites'.

In de tot overpeinzing stemmende portrettengalerij van Ries komt Jan Christiaan Thans niet voor; bij de 'Enfants de 0 á 18 ans' noch bij de 'Adultes de 18 á 60 ans'.

P.S.: Op 31 oktober komen de leden van de VAV bij elkaar, zij hopen bij die gelegenheid ook nieuwe lotgenoten te begroeten. Informatie bij trainingsinstituut de Essenburg, 0341-451841, of bij de contactpersoon van de VAV, dhr. G. Schook, 0162-450377.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)